A nokedli hagyományos köret, esetleg étel önmagában. Sok magyaros
ételünkhöz fogyasztjuk, amúgy tradicionálisan. Olaszországban ugyancsak nagy
hagyománya van a gnocchi spinacinak, melyet igen gyakran ricottával egészítenek
ki, annak tésztájába persze burgonya is kerül. Ez tehát most, amolyan "fúziós" kísérlet…
Kell hozzá:
25 dkg liszt, 2 egész tojás,
25 dkg fagyasztott spenót (tavasszal lehet friss is),
6 db közepes csiperke,
fél marék aprított-főtt kolozsvári szalonna,
só, kevés víz.
Egy edényben
vizet forralunk. A tojásokat beleütjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a spenótót
is, és ha kell, pici vizet adunk hozzá. (Tavasszal készíthetitek friss
spenótból is. Igaz, kicsit hosszabb az elkészítés, de frissebb, finomabb lesz
az étel.) Csak lazán keverjük meg a tésztát, hogy szaggatható legyen. Ha a víz
forr, az edény fölé tesszük a szaggatót, bele egy adag tésztát, és egyenletes
mozdulatokkal beleszaggatjuk. Ha híg a tészta, akkor nagyobb galuskákat, ha sűrűbb,
akkor szép egyenletes állagú galuskákat kapunk. Mikor elkészült,
leszűrjük, és egy pici vízzel átöblítjük.
Serpenyőben 5
dkg-nyi vajat hevítünk, erre mehet a megmosott és félbevágott csiperke. Úgy 2-3
perc után hozzáadjuk a szalonnakockákat, és az egészet pár perc alatt jól megpirítjuk.
Bor:
Testes, markáns
ízvilágú, jó savgerincű fehérbort érdemes választani. Jó választás lehet egy
chardonnay, mondjuk Egerből, nem baj, ha kissé burgundi stílusú, tehát egy kis
fahordós érlelést is kapott.
2011: Márton napi libasült
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése