A napokban volt egy kis időm, ezért visszaolvasgattam az elmúlt közel
három és fél év írásait. A levesek közt továbbra is ez az egyik kedvencem. Böjt
ide, böjt oda, én most is bármikor szívesen enném.
Hozzávalók:
fél kiló lencse,
20 dkg füstölt erdélyi szalonna,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál pirospaprika,
só, bors, babérlevél,
tejföl, liszt a habaráshoz
Elkészítés:
A lencsét jó alaposan megmosom, és legalább egy éjszakára beáztatom. A
füstölt erdélyi szalonnát közepesen vékony csíkokra vágtam, majd egy lábosban
addig pirítottam, amíg kiengedte zsírját. Ha úgy látjátok, hogy ez önmagában
nem elegendő, tegyetek hozzá egy kevés plusz zsiradékot. Ha megpirult a
szalonna, kiszedem egy kis tálba, és a visszamaradt zsiradékra ráreszelem a
vöröshagymát, rövid ideig pirítom, megszórom fűszerpaprikával, majd azonnal
hozzáteszem a lencsét, a vízzel együtt. Fűszerezem, hozzáadom a babérlevelet, a
kiszedett szalonna háromnegyedét, és együtt készre főzöm. Ha elkészült,
behabarom. A maradék pirított szalonnával (és ha van,
lucernacsírával) megdíszítve tálalom.
Tipp:
Természetesen ugyanígy jóízű főzeléket is készíthettek, nyilván akkor
másképp kell sűríteni. A levesbe tehettek még sárga- és fehérrépát is, így még
gazdagabb lesz. Egy jó korsó sörrel, friss, ropogós parasztkenyérrel együtt isteni!
2013: Hagymás-rozsos csavart kenyér
2012: Sült csirkemell zsályás birsalma dzsemmel
2011: Andrássy-ízek a Gabriella-Majorban
2013: Hagymás-rozsos csavart kenyér
2012: Sült csirkemell zsályás birsalma dzsemmel
2011: Andrássy-ízek a Gabriella-Majorban
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése