Most aztán már tényleg tavasz van! Ezt sugallja a magazin
márciusi kiadása is, bár a címlapon megtévesztő lehet a 30 recept télidőre
felirat, de ne hagyjátok magatokat: belül igazi, az évszakra jellemző tartalmat
találhattok.
Ha tavasz, akkor lassan itt az
ideje a friss fűszernövényeknek, terítéken tehát a zöld fűszerek. Télen, tavasz elején is ehettek
zöldet: rozmaring, kakukkfű, zsálya, borsikafű, babér, ilyenkor is ízessé,
változatossá teszik ételeinket. Katartikus füvek - fűszeres receptek.
"Nagyon kis ínyenc
lettem"- mondja magáról Rúzsa Magdi.
Az énekesnő ezúttal, eddig kevéssé ismert oldaláról, ínyenc hétköz- és ünnepnapjairól,
valamint a vajdasági konyháról mesél.
Hazai sütőpor, vanília krémpor,
keksz, vaníliás cukor családi receptek szerint? Igen volt ilyen, még a II. világháború előtt. Váncza József
magánvállalkozó 1904-ben Miskolcról a fővárosba költözött patikus, gyógyszerész
elsősorban élelmiszer-vegyipari kísérleteket folytatott, majd puding- és
parféporokat, vaníliás és citromos cukrot, különféle tápszereket készített. Első
és leghíresebb találmányuk a sütőpor volt, amelyet 1925. március 13-án vetetett
lajstromba "Váncza sütő-krémpor" néven.
Fénykorában termékeivel olyan világmárkákat utasított maga mögé, mint az Oetker vagy a Nestlé. Egy könyvnek köszönhetően talán újra feltámad a Váncza-legenda.
Fénykorában termékeivel olyan világmárkákat utasított maga mögé, mint az Oetker vagy a Nestlé. Egy könyvnek köszönhetően talán újra feltámad a Váncza-legenda.
A lap készítői
ezúttal a szomszédos Pozsonyba látogattak. Tizenöt oldalon keresztül
kalauzolják az olvasót az egykori koronázó város történetén keresztül, évszázadokon
át, recepteken, alapanyagokon. Little Big City, a „legpozsonyibb kifli”,
szalonnás-mézes pálinka, knédli, szakolcai káposztaleves, juhtúros pirog, és
persze jó borok. A legkiválóbb receptek, a legjobb helyek a szlovák fővárosban,
egyszóval: Pozsonyi Kalauz!
Auguszt Olga
ezúttal mesés citromkrémes kosárkát készít, Ambrus Lajos és Saly Noémi pedig a
magazin fő mondanivalójához nyúlnak vissza. Előbb a sáfrányról olvashattok,
majd fűszeres olajok, ecetek készítésével ismerkedhettek meg.
Jó lett, na!
2012: Vércse hozta borok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése