Az eper ilyentájt megunhatatlan! Emlékszem már április végén ajánlottak nekem a helyi piacon, de visszautasítottam, mondtam: köszönöm, inkább megvárom vele a május-júniust. Nem érdemes siettetni, inkább várjuk meg, amikor tökéletesen érett, és egyedi ízélményt nyújt. Ja, és persze legyen hazai…
50 dkg eper,
2 dl tej, 1 vaníliarúd,
1 késhegynyi fahéj,
5 ek. szőlőcukorcukor, só.
A túrógaluskához:
20 dkg túró, kevés tejföl,
pár szem eper darabokra vágva,
1 ek. szőlőcukor.
Az epreket megmossuk, feldaraboljuk, hozzáadjuk a szőlőcukrot, a tejet, a kikapart vaníliarúd belsejét és a fahéjat. Leturmixoljuk, és néhány órára hűtőbe tesszük
A túrógaluskához is feldaraboljuk a félretett epreket, majd a túrót kikeverjük a tejföllel és a cukorral. Úgyszintén kicsit félretesszük, hogy jól lehűljön.
Tálalás:
A lehűlt túróból nagyobb galuskaformákat szaggatunk kanállal, ezt egy tálba tesszük, és a hideg levest köré öntjük. Közvetlenül a fogyasztás előtt egy-két eperdarabbal díszíthetjük.
Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése