A nyelvhal a
lepényalakúak családjába tartozó csontos hal. Lapos első mellúszói előre nézek,
szeme kissé jobbra áll. Többféle, anatómiailag igen közeli faja létezik. Az
ovális formájú halnak fekete foltjai vannak a mellső úszóin, a pigmentált
oldalon, a vakoldal ugyanakkor fehéres. Mérete igen változó, leggyakoribb a
40-60 cm hosszú, ez utóbbi elérheti az 1-1,5 kg is.
A nyelvhal a római
gasztronómia egyik kedvenc hala volt. Az ókori konyhában, sóban eltéve
marinírozták, s legtöbbször hidegen, zöldségekkel, gyümölccsel adták fel. Később
párolva, sütve, levesnek, ragunak, sültnek egyaránt bevált, majd 17. század
végétől, XIV. Lajos uralkodásától vált királyi fogássá.
A madársaláta Európában
honos, vadon élő növény. Német nyelvterületen vogerlsalat-nak, franciául
mache-nek nevezik, idehaza a madársaláta néven túl előfordul a galambbegy elnevezés
is. Alapvetően a levélzöldségekhez tartozik, egy családot alkotva a
fejessalátával, a rukkolával, a gyermekláncfűvel és a spenóttal. Mára az egész
világon ismerik és kedvelik.
A nyelvhal filék
mindkét oldalán lévő nedvességet, konyhai papírral felitattuk, majd serpenyőben
egy kevés vajat olvasztottunk, és amikor már nagyon forró volt, beletettük a
filéket. Mindössze 1-2 perc kell oldalanként, ha egy előkészített vékony
filével van dolgunk. Egyetlen dolgunk van csak, feltétlen vigyázzunk arra, hogy
ne süssük túl.
A madársalátaára
ezúttal csak néhány félbe vágott koktélparadicsomot, meg egy kis marinádot
tettünk, amelyben reszelt gyömbér, szójaszósz, olívaolaj, lime és narancslé, no
meg persze só és bors volt. Az elkészült hal tetejére durva szemű sót szórtunk,
és a salátával együtt tálaltuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése