A párom évekkel ezelőtt olvasta Frances Mayes nagysikerű
regényét, a „Napsütötte Toszkánát”, melyből azóta már film is készült. Persze
én is elolvastam a könyvet, melyet azután követett még az „Édes élet
Toszkánában”, és a „Szép Toszkána”. Az írónő ezúttal férjével együtt
jelentetett meg izgalmas, érdekes, színes, autentikus szakácskönyvet. A mű
pedig úgy épül fel, akár egy hagyományos olasz vacsora: az antipastival, az
előételekkel indul és a dolcival, a desszertekkel ér véget.
„Frances Mayes valamennyi könyvében az étel főszerepet
játszik. A toszkán konyhaművészetet az improvizáció jellemzi, a gyorsan
elkészíthető ételek pedig igazi megnyugvást és örömöt hoznak nem csak
a gyomornak, hanem a léleknek is. Mind a főzés, mind az evés igazi
örömforrást jelentenek a toszkán embereknek, életük részét képezik. Frances és
Edward Mayes ebben a könyvben számos receptet osztanak meg az olvasóval,
mindazokat, amelyeket ők maguk sokszor megfőztek, és amelyek legfőbb
jellemzője a robusztus, jó minőségű, úgymond, becsületes hozzávaló.
Több mint két évtizede nevezeték ki új otthonuknak a Cortona melletti
Bramasolét, itt készítették el mindazokat az ételeket, amelyek ebben a
szakácskönyvben szerepelnek. Azonban ez a könyv nem pusztán receptek
gyűjteménye. Rengeteg közös élményt idéz. Amikor kosárral a kezükben
elindulnak, hogy beszerezzék a vacsorára valókat a piacon, a hentesnél és
zöldségesnél, akik már jó ismerősként üdvözlik őket, vagy elindulnak
a közeli erdőbe szelídgesztenyét, porcini gombát vagy áfonyát szedni, vagy
amikor újdonsült olasz barátaikkal ülnek le a szépen megterített asztalhoz.”
A könyvet a Tercium kiadónál vásárolhatjátok vagy
rendelhetitek meg. Akár mentek Toszkánába, akár nem, jó kis olvasmány lesz a mostani
hideg, téli napokon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése