A szegfű, vagy népies nevén tyúkgomba, csibegomba,
csirkegomba, borsikagomba, harmatgomba, a fű között terem, legelőkön, réteken,
utak mentén, parkokban, erdei tisztásokon. Nagyobb esők után néhány nappal már
gyűjthető. Tavasztól késő őszig többször teremhet. Ebből az ismert és igen
kedvelt gombából azonban mi egy teljesen újszerű ételt készítettünk.
4-6 gerezd fokhagyma,
kb. fél kiló tyúkgomba,
4-5 kisebb fej retek,
friss petrezselyem,
só, bors, 1 púpozott ek. kurkuma,
2 dl tejföl.
Elkészítés:
A tyúkgombát finoman átmossuk, lecsepegtetjük. Egy serpenyőben kevés olajon pirítani kezdjük a félbevágott fokhagymákat, majd hozzáadjuk a tyúkgombát is. Hagyjuk, hadd eresszen egy kis levet, majd sózzuk, borsozzuk, és meghintjük kurkumával. Pár perc párolódás után keverjük hozzá a tejfölt, hagyjuk pár percet rotyogni, később dobjuk bele a karikára vágott retket, majd a legvégén az aprított petrezselymet.
A tyúkgombát finoman átmossuk, lecsepegtetjük. Egy serpenyőben kevés olajon pirítani kezdjük a félbevágott fokhagymákat, majd hozzáadjuk a tyúkgombát is. Hagyjuk, hadd eresszen egy kis levet, majd sózzuk, borsozzuk, és meghintjük kurkumával. Pár perc párolódás után keverjük hozzá a tejfölt, hagyjuk pár percet rotyogni, később dobjuk bele a karikára vágott retket, majd a legvégén az aprított petrezselymet.
Szerintünk isteni hozzá a kuszkusz, ezt pedig a szokásos
módon készítettük el. A kuszkuszt egy tálba tesszük, adtunk hozzá sót, őrölt
borsot, kevés olívaolajat, és leforráztuk vízzel (húsalaplével az igazi), majd letakartuk
műanyag fóliával, hogy a gőzben a szemek megduzzadjanak. Nagyjából tíz perc
után ellenőrizzük, hogy elnyerte a megfelelő „pergős” jellegét. Ha kész, már
lehet is tálalni, esetleg kis paradicsomot vágni a tetejére!
2012: Mentás-citrusos tzatziki
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése