Már hetek óta egy
igazi őszies hangulatú ételre vágytam. Azt is tudtam, hogy marhahús lesz, mivel
viszonylag ritkán fogyasztjuk, majd kigondoltam hozzá a köretet is. Ugyan kicsit
bizonytalan voltam abban, hogy a sokféle alapanyag és íz, mennyire lesz
harmóniában egymással, de végül nagyon kellemesen csalódtunk!
Hozzávalók (4
főre):
40 dkg marhalapocka
25 dkg sütőtök,
25 dkg
tönkölyliszt,
15 dkg csiperke,
15 dkg laska,
3 ek. tejföl,
oregánó,
3 közepes
burgonya,
só, fehérbors,
gyömbér,
szerecsendió, 1
db tojás,
vaj, olívaolaj.
Elkészítés:
A burgonyát
feltesszük héjában főni, ha kész, hűlni hagyjuk, megpucoljuk. A sütőtököt
először jó félcentis karikákra, majd apró kockákra vágjuk. A marhalapockát ugyancsak
kockára vágjuk, nagyjából úgy, mintha pörköltet készítenénk, de az sem baj, ha
kicsit kisebb. Eközben a gombákat megtisztítjuk, durva darabokra vágjuk
A kihűlt
burgonyát összenyomkodjuk, hozzáadjuk a tönkölylisztet, a tojást, sót és a
szerecsendiót, majd tésztát gyúrunk. (A tönkölyliszt miatt a szokásos
lisztmennyiségnél több kell!) A tésztából hosszú, rudakat sodrunk, ezeket pedig
2-3 cm távolságban felvágjuk, végül nudlit sodrunk, finoman lisztezzük, majd
forró vízben kifőzzük.
Vajon-olívaolajon
megpirítjuk a sütőtököt, és friss gyömbért reszelünk bele, sózzuk, borsozzuk. A
gombákat serpenyőben megpirítjuk, a szokásos fűszerek mellett oregánóval
ízesítjük, a végén tejföllel sűrítjük, majd finoman pürésítjük, (nem baj, ha
kisebb darabok maradnak benne). A húst zsiradékon serpenyőben megpirítjuk, ha
kész, a sütőtökös nudlival és a gombapürével együtt tálaljuk.
Bor:
Van ugye egy
érdekes, de könnyen áthágható „szabály” az étel-bor párosításoknál. Ha vörös
hús, akkor vörösbor. Igen ám, de mi van akkor, ha az összhatás már nem
indokolja a vörösbort. Ez az étel remek példa erre, ezért én egy kissé
karakteresebb, fűszeresebb sillert ajánlanék hozzá. Szekszárdról már évek óta
igen szép borokat lehet találni ebben a kategóriában is.
2011: Spanyol falatok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése