A fajita igazi tradicionális tex-mex étel. Készülhet
mindenféle hússal, zöldségekkel, különösen népszerű a csirkés és a marhahúsos. Általában
elmaradhatatlan mellőle a jó csípősre készült salsa. Mivel egy kora őszi kirándulás-bringázás
során egy 123 dekás óriás pöfeteget találtunk, úgy gondoltuk, kipróbáljuk
ezt az ételt.
A „raguhoz”:
Fél óriás pöfeteg (kb. 60 dkg)
1 kápia paprika
2db lila sonkahagyma,
1 fél cukkini
2 szál újhagyma,
füstölt-reszelt sajt.
A salsához:
1 közepes, érett avokádó,
1 kisebb csili,
1 szál újhagyma,
fél citrom leve,
5-6 kisebb koktélparadicsom
1 gránátalma.
A salsa összeállításával kezdjük, mert ez akár egy napot
is érhet a frigóban. Az avokádót meghámozzuk, felkockázzuk, rácsavarjuk a
citrom levét. Közben a paradicsomokat, az újhagymát és a csilit kis karikára
vágjuk, a legvégén pedig hozzáadjuk a gránátalma magokat is, és az egészet
összekeverjük.
Csíkokra vágjuk a pöfeteget, a kápia paprikát, a lila
sonkahagymát, a cukkinit és az újhagymát is. Persze akkor az igazi, ha faszénparázs felett, grillen
készítitek el, ha nem, akkor jól forrósítsatok fel egy grill serpenyőt, benne
kevés olajat, az sem baj, ha már füstöl kicsit, majd a felcsíkozott
hozzávalókat hirtelen pirítsátok meg. Mindössze pár perc kell a hozzávalóknak,
hiszen itt az a cél, hogy részben megőrizzék roppanóságukat.
A fajitát hagyományosan tortillában adják a vendégek elé. Mi most egy tönkölylisztes palacsintában gondolkoztunk, amit már előzőleg összeállítottunk. A szokásos módon palacsintákat
sütünk, majd a forró, friss fajitát ebbe töltjük. Feltekerjük, kettévágjuk, és a
salsával együtt tálaljuk.2011: Sült mangalica tarja
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése