Nemrég igen érdekes, egzotikus gyümölcs került a
konyhánkra: a guava. Ez a trópusi végekről, egészen pontosan Közép-Amerikából
hozzánk került csemege, rögtön adta magát egy kis kísérletezésre. Persze azért
előtte, kellő tisztelettel magában is megkóstoltuk, ismerkedtünk az ízével.
A guva viszonylag alacsony - 3,5-10 m magas - fa. Virágzik,
levelei is vannak, de ami minket jobban érdekel, az a termése. A gömbölyded
bogyó az, amiért sokan lelkesednek iránta, ez zöld vagy sárgászöld színű, és legfeljebb
20 dkg nyom. Vékony héja gyengén fényes és viaszos. A és C-vitaminban és
pektinben gazdag húsa éretten lágy, bő levű, kissé szemcsés, halvány sárgás
széltől befelé haladva rózsaszín, esetleg élénk piros is lehet. Íze kellemes,
édeskésen savanyú zamatú, talán az alma-körte-eper-lime négyesével lehet
legjobban leírni az ízét.
Kell hozzá (2 főre):
6-8 szelet vékony guava,
20 dkg sovány sertéshús (karaj, szűz)
6-8 db kockára vágott sütőtök,
2-3 ek. tejföl,
durvára tört tökmag,
vaj, olívaolaj, só.
Elkészítés:
A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, majd vaj és
olívaolajon hirtelen megpirítjuk, ha kész, félretesszük, melegen tartjuk. A
sütőtökből kb. 1X1-es kockákat vágunk, a húspirítás során visszamaradt zsiradékon
ugyancsak megpirítjuk. A tejfölhöz igen kevés vizet adunk, kissé fölmelegítjük,
majd habosítjuk. A guavát felszeljük, ráhelyezzük a sertéshúst, mellé adjuk a
sütőtököt és a tejfölt, melyre szórhatunk kevés durvára tört tökmagot. Finom
kombináció, amolyan meleg előétel-féleség.
2012: Csokis-banános muffin
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése