A köles évezredes
konyhai alapanyag, s bár az utóbbi pár évben, mintha több köleses recepttel is
találkozunk, úgy tűnik, kissé megfeledkeztünk róla. Pedig rendkívül egészséges,
tápláló, mégis könnyen emészthető, gluténre érzékenyek is bátran
fogyaszthatják.
Hozzávalók:
30 dkg köles,
10 dkg vaj,
1 közepes
paradicsom fele,
kevés apróra
vágott újhagyma,
néhány darab
konfitált pulykazúza,
zöldségalaplé,
só, fehérbors,
parmezán.
A zöldséges alaplevet,
mint mindig, most is előre elkészítjük. A kölest egy lábosba tesszük, vajon jól
lepirítjuk. Amikor már kissé üvegesedik, mehet hozzá az első merőkanál alaplé,
mindig csak annyi, ami éppen ellepi. Akárcsak egy hagyományos rizottó esetén, most
sem szabad nagyon magára hagyni, többször ismételjük a folyamatot. Mikor
elértük az al dente állapotot, fűszerezzük sóval, fehérborssal, hozzáadjuk az
apró kockára vágott paradicsomot, és zárózsiradékként hozzákeverjük a vaj másik
felét. Erőteljesen megkeverjük, és 1-2 percig állni hagyjuk. Kevés reszelt parmezán
igazán feldobja!
A korábban elkészített és befőttesüvegben eltett pulykazúzát
kivesszük, és egy serpenyőben enyhén rápirítunk. Ha kész, két-három darabra
vágjuk, majd a kölesrizottó tetejére helyezzük, együtt tálaljuk! Tálaláskor kevés
apróra vágott újhagymát (zöld rész) is adhatunk hozzá, s a tál széle és a köles
közé olívaolajat önthetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése