Múlt
vasárnap, a Mama kertjéből fantasztikusan jó ízű meggy került a konyhánkra.
Ettük rendesen csak magában, de viszont maradt is belőle. – Süthetnék egy finom
meggyes sütit… szólt a párom. A rövid beszélgetés után frigó kinyit, benne
pedig túrót is találtunk. Akkor meggyes-túrós lesz…
A
töltelékhez:
Fél kg meggy, 25 dkg túró,
1 csomag
vaníliáscukor, ízlés
szerint porcukor,
zsemlyemorzsa
a szóráshoz.
A tésztához:
30 dkg
liszt, 10 dkg
rétesliszt,
20 dkg vaj, 10 dkg
porcukor, 1 csomag
élesztő,
csipet só,
kevés tejföl, 2 tojás
sárgája,
1 tojás
fehérje.
Elkészítés:
A liszteket
egy tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, az élesztőt, belemorzsoljuk a
vajat, utána tesszük bele a tojás sárgáját. Tésztává gyúrjuk, ha kell adunk
hozzá kevés tejfölt, hogy könnyű végeredményt kapjunk. Amíg a meggyet magozzuk,
mehet is a hűtőbe a tészta.
A sütőformát
kivajazzuk, kinyújtjuk a pite alsó tésztáját, belehelyezzük a formába,
megszórjuk zsemlyemorzsával, rá a meggyet, utána következhet a túró, és
megszórjuk a vaníliás porcukorral. Kinyújtjuk a tészta tetejét, ráigazítjuk a
formára, megszurkáljuk villával, és a tojásfehérjével megkenjük. Ezután betoljuk
az előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt készre sütjük!
Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
2012: Pufi palacsinta
2011: Manhattan
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése