Menüpontok

2011. október 19., szerda

Jövőre jön a Gault Millau

Rendszeres Culinaricum olvasók már tudhatják, hiszen itt már foglalkoztam vele, hogy Magyarország egyetlen éttermi kalauzának idei megjelenése igencsak felborzolta a hullámokat. Nagy hírt kaptam viszont tegnap: 2012-től a világ egyik leghíresebb éttermi kalauza a Gault Millau külön magyarországi kalauzt is megjelentet.


A Gault Millau kalauzt Henri Gault és Christian Millau élelmiszerkritikus és író hozta létre 1965-ben, azzal a nem titkolt céllal, hogy méltó versenytársai legyenek a Michelin kalauznak. A kalauz bírálati rendszere nagyon szigorú, 10 pont alá egyetlen jó étterem sem mehet. Rendkívül fontosnak tartják az alapanyagok minőségét, tisztaságát, a nyersanyagok minőségének és frissességének vizsgálatát, a kreativitást, az ételek harmóniáját (saját ízek megőrzése, hagyományok), a levesek, mártások minőségét és nem utolsó sorban az elkészítés precizitását. Míg a Michelin csillagokat ad, addig a Gault Millau szakácssapkát osztogat, a fekete a hagyományos francia konyha jele, a vörös a megújuló konyháé.


A Gault Millau pontrendszere:
9-10 pont: gyenge színvonalú vendéglő
11 pont: átlagos színvonalú vendéglő
12 pont: jó konyha, mely minden jobb étteremtől elvárható
13-14 pont: nagyon jó vendéglő, többet, különlegesebbet nyújt, mint a mindennapos konyha; egy szakácssapka a jelzése
15-16 pont: a konyhaművészet terén magas szintű minőséget, kreativitást nyújtó konyha; jelzése két szakácssapka – a minősítés megfelel egy Michelin-csillagnak
17-18 pont: a legmagasabb szintű minőséget képviseli, kreatívitás, jó ételkészítés, minőség; jelzése három szakácssapka – ez két Michelin-csillagnak felel meg
19 vagy 19,5 pont: az étterem a világ legjobb vendéglői közé tartozik; négy szakácssapka a jelzése.
20 pont: a legmagasabb minősítés… szinte lehetetlen megszerezni.


A Gault&Millau Magyarország étteremkalauz célja az 
-hogy a magyar gasztronómiában megindult változások lendülete megmaradjon, és a hiteles teljesítményű éttermek hosszú távon sikeresek lehessenek
-hogy regionális mezőgazdasági termékek és kézműves élelmiszerek rövid utat találjanak a jó és kiemelkedő minőség és az elismertség felé 
-hogy Magyarországon általánosságban emelkedjen a vendéglátás színvonala.
E célok érdekében a Gault&Millau Magyarország a vendégek és az éttermek tárgyszerű tájékoztatását tekinti elsőrendű feladatának, a nemzetközi összehasonlítást is lehetővé téve.
A kalauz szakmai irányítója és főszerkesztője Molnár B. Tamás lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése