Beköszöntött az új esztendő, ahogy szokott hideg, szürke napokkal, így nem is csoda, hogy valami színeset, melengetőt kívántunk meg egy hétköznap délben. Ekkor villant be ez a toszkán paradicsomleves. Szerintem az ízek, a színek tobzódásán túl nem elhanyagolható szempont, hogy fillérekből elkészíthető, ráadásul kihúzhatjátok vele vacsoráig is.
A mi változatunk:
400 ml hámozott paradicsom konzerv,
2 db szikkadt, száraz kenyér,
4 gerezd fokhagyma,
néhány friss bazsalikomlevél,
extra szűz olívaolaj,
só, frissen őrölt bors,
kevés cukor.
Elkészítés:
Egy kevés olívaolajon éppen csak megpirítom a fokhagymát,
majd hozzáadom a paradicsom konzervet. Ha szezonja van a friss, érett, leveses
paradicsomnak, természetesen azzal készítsétek! Addig főzöm, míg szinte már
szószos állagú lesz, de még nem sűrűsödött be teljesen. Ekkor ízesítem sóval,
borssal, és egy kevés cukorral. Néhány perc múlva beletépkedem a szikkadt
kenyeret. Néhány percig együtt főzzük, a bazsalikom leveleket is beletépkedjük,
majd levesszük a tűzről, és azon melegében tálalhatjuk is. A leveses tálban még
csepegtethetünk rá az olívaolajból.
Utóirat:
A végső változat egy, a mi főzelékfélénkre emlékeztető textúrájú
étel kell, hogy legyen. Az eredeti változatban nincsen cukor, de mi így
szeretjük, és nem reszeltünk bele sem Pecorino Toscano-t, sem Parmigiano
Reggiano-t sem. Így is eléggé laktató!!! Ja, és hogy el ne felejtsem, ha csak
friss kenyeretek van, akkor se ijedjetek meg, ez esetben egyenesen a tányérba
tépkedjétek, és erre merjétek a friss levest!
Buon Appetito!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése