Gundel Károly a vendéglátás és gasztronómia mestere, aki már
életében legendává vált. Szakmaisága és elhívatottsága teremtette meg azt az
értéket, amely által a magyar vendéglátás nemzetközi szinten is teljes
elismerésre lelt, s amelyet jól példáz a New York Times 1939-es New York-i
Világkiállításon szerzett tapasztalata, ahol a magyar pavilon hivatalos étterme
volt a Gundel. "A Gundel-vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít
Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus." (New
York Times, 1939). A vendéglátás művészete gasztronómiáról, vendéglátásról szól
tapasztalattal, humorral fűszerezve, nem csak ínyenceknek.
Idézet a könyv előszavából:
Idézet a könyv előszavából:
„Magyarország uralkodói a 20. században: Ferenc József
királyi fenség, Károlyi Mihály köztársasági elnök, Kun Béla népbiztos, Horthy
Miklós kormányzó, Szálasi Ferenc nemzetvezető, Rákosi Mátyás főtitkár, Kádár
János első titkár.
Magyarország államformái a 20. században: királyság,
köztársaság, tanácsköztársaság, király nélküli királyság, nyilas diktatúra,
kommunista diktatúra.
Magyarország pénznemei a 20. században: Korona (legnagyobb
címlet: tízmillió korona, 1921.), Pengő (legnagyobb címlet: egymilliárd
b.pengő, 1946.), Forint (legnagyobb címlet a 20. században: tízezer forint,
2000.).
Gundel Károly 1910-ben kibérelte a városligeti Wampetics
vendéglőt: a Gundel Étterem száz éve fogadja a fehér asztal örömeiben,
különleges étkek és finom borok élvezetében lubickolni kívánó vendégeket. „A
zavaros időkben a folyamatosság jelképének neveztek” – visszafogott
szomorúsággal így vallott 1948 nyarán Gundel Károly az éttermében vacsorázó
amerikai újságírónak. A „folyamatosság” zaklatott történelmű hazánkban
titkokat rejtő, megfejtendő, értelmezendő fogalom. 1914-ben „Izabella
főhercegasszony ő császári és királyi Fenséges legmagasabb megbízásából”
főhercegi titkára köszönő levelet írt Gundel Károlynak, amiért volt szíves
automobilját a főhercegasszony budapesti tartózkodásakor a Fenséges
rendelkezésére bocsátani.”
A könyv második részében Gundel Imre Gundel Károly legkisebb
fia, aki szintén a gasztronómiának szentelte életét, könyvében a
Gasztronómiáról és Gundelekről a híres családnak állít emléket, s nem csak az
által, hogy megemlékezik az ősökről, hanem szakmai fogásokat is megoszt
olvasóival, így a könyv által részesei lehetünk a világhírű Gundel hagyatéknak.
Rendkívüli gasztro-irodalmi élmény részesei lehettek, ha beleolvastok
a könyvbe, aki pedig elmegy mellette, semmiképp se hagyja ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése