A most bemutatásra kerülő ételt egy tradicionális indiai
fogás a Chana masala ihlette. Előbbit kissé főzik, a mi kreációnk
azonban hideg. Lelkét a garam maszala fűszerkeverék adja, amit természetesen
házilag készítettünk el, és nemsokára külön is bemutatunk.
A haszonnövény a pillangósvirágúak családjából származik, feltehetőleg Kisázsia,
egyes források szerint Mezopotámia számít őshonos területének, ahol mintegy
8000 éve ismerik. Innen terjedt tovább először Ázsiába, majd mára
a világ minden részére eljutott. Manapság már sok szubtrópusi vidéken
termesztik ezt a rendkívül kiadós, hasznos élelmiszert. Jelentős
szénhidrát-tartalmának köszönhetően energiaértéke igen magas. Fehérjében,
foszforban, kalciumban, vasban és B9 vitaminban gazdag.
Ma már India nem csak a legnagyobb termelővé, de a
legnagyobb importőré is vált. A törököknél is igen nagy becsben tartják
értékes, szárazságot jól tűrő, sőt bizonyos típusok csak ilyen viszonyokat
elviselő fajtáit. Világviszonylatban a csicseriborsót a legnagyobb területen
Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában valamint egyes
afrikai országokban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket. Népszerű a
spanyoloknál, portugáloknál és Afrika északi részén is.
Hozzávalók 4 főre:
Kb. 40 dkg csicseriborsó,
2 tk. garam maszala,
1 kisebb szárított csili,
1 kisebb fej lilahagyma,
friss koriander levél,
1 közepes lime leve,
2 ek. olaj, só.
A csicseriborsót leszűrjük, ha nyerset használtok, azt
előbb be kell áztatni, megfőzni, és lehűteni. Elkészítjük a garam maszalát,
majd a csicseriborsót tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat, a félfőre, majd
vékony szeletekre vágott lilahagymát, a kimagozott, ereitől is megszabadított
csilit, és ráfacsarjuk a lime levét. A garam maszalát csak a legutolsó
pillanatban tesszük hozzá, és meghintjük apróra vágott, friss korianderrel is.
Hűtőbe tesszük, hogy hadd érjenek az ízek. Legjobb, ha egy egész éjszakát
pihen.
Tipp:
Akár magában, esetleg kenyérrel is finom, de egyszerű
vacsora. Jól illik a körikhez, kormákhoz is. Én abszolút el tudom képzelni
köretként, mondjuk egy jó roston csirkéhez, de akár a klasszikus marhapörköltet
is feldobhatjuk, ha ezzel a salátával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése