Kell hozzá:
30 dkg rozsliszt,
15 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő,
6 kisebb fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
2 dl víz, 2 tk. cukor,
4 tk. só, kevés olaj.
Készítés:
Amíg szokás szerint felfut az élesztő, a liszteket átszitáltam, tálba tettem, hozzá adtam három teáskanálnyi sót, s kicsit elkevertem. A hagymákat
megtisztítottam, a vöröset félfőre, a fokhagymát apróra szeltem. Kevés olajat
hevítettem, ebbe ment a cukor, majd rögtön utána a hagyma. Egyszerre pirultak,
karamellizálódtak. Nem kell teljesen megpirítani, hiszen a kenyérben is sül majd
még. Mikor nagyjából félig megpirult, lehúztam a tűzről, hagytam kihűlni.
A kovászt hozzáadtam a lisztekhez, és eldogoztam, jó negyed óráig gyúrtam a
tésztát, majd közel egy órán át kelesztettem. Ha elérte a kétszeres mennyiséget,
lehet hozzátenni a hagymát, és ismét jól átgyúrni. (A hagymáról
feltétlen szűrjétek le az olajat, s ezután lehet beledolgozni a tésztába). Ezután megint félretettem
kelni, de már csak 20 perc kell neki. Miután megkelt, tekertem rajta kettőt,
kicsit bevagdostam, s belehelyeztem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hideg
sütőben kell kezdeni sütni, majd a hőmérsékletet lassan emelni. Ötven perc
múlva le lehet állítani a sütést, enyhén megkenni olajjal a tetejét, s hagyni a
sütőben még vagy tíz percig.
Tipp:
Ha a hagymát beledolgozzátok a már megkelt tésztába, és ezután
túl lágy lenne, úgy használjatok kevés búzadarát, addig, amíg újra megfelelő
nem lesz a tészta állaga. Én is így tettem, nekem ehhez az adagokhoz kellett jó
3 evőkanálnyi mennyiség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése