Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3
dkg élesztő,
25 dkg vaj,
25 dkg vaj,
2,5 dl langyos, magas
zsírtartalmú tej (3,5%-os)
1 tojás sárgája, 2
tk. kristálycukor, 1 tk. só
A töltelékhez:
Házi lekvár, reszelt
sajt.
Az élesztőt felfuttattuk
a cukros tejben. A vajat szobahőmérsékleten tartottuk, hogy könnyebben lehessen
vele dolgozni. A lisztet átszitáltuk, hozzáadtuk a sót és keverőgépben
lassan forgatni kezdtük. Apránként adagoltuk hozzá a tejes élesztőt, később a
sebességet is lehet emelni. Addig folytassátok, míg a tészta kezd elválni az
edény falától, sokáig ne keverjétek, mert nem szabad túl rugalmassá válnia. A
tálat lefedtük, meleg helyen, körülbelül egy óra alatt a duplájára
kelesztettük. Ha megkelt, min. 4, max. 8 órára hűtőbe tettük.
A tésztát gömbölyű
formává alakítjuk, kis keresztet vágunk a közepére, majd a négy szélét
kinyújtjuk. A vajat szintén kinyújtjuk, nagyjából téglalap alakú formára, s a
tésztára helyezzük, a „tésztafüleket” ráhajtjuk. A tésztát, enyhén lisztezett
felületen téglalap alakú formára nyújtjuk, és háromszög formára hajtjuk, fél
órára a hűtőbe tesszük. A lehűtött tésztát átnyújtjuk, háromszögbe hajtjuk, és
vissza a frigóba. Ismét elővesszük a tésztát és megismételjük a nyújtást, de
ellentétes irányban, mint az előbb tettük, megint letakarjuk, és ismét fél óra a
hűtőben. Ha ismét lehűlt és pihent a tészta, fél centiméter vastagra nyújtjuk, háromszögeket vágtunk belőle, megtöltöttük sajttal és házi csipkebogyó lekvárral, majd kifli alakúra tekertük. Sütőpapírra tettük, a tetejét tojássárgájával lekentük. Kicsit hagytuk, hogy ebben a formában is keljenek, és előmelegített sütőben, nagyjából negyed óra alatt készre sütöttük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése