Még mindig Bécs, és a nyári Sommerkino fesztivál. A mostani étel,
tradicionális indiai fogás, egyes vélemények szerint mára azonban már legnagyobb mennyiségben a brit szigeteken fogyasztják. Állítólag Pakisztánhoz
is köze van, az viszont sziklaszilárd tény, hogy egyediségét a kurkuma
sárgás színe, a garam masala fűszerkeverék intenzitása, a fokhagyma és a csili ereje, no meg a paradicsom
savanykás-édes zamata határozza meg.
Hozzávalók (4 személyre):
1kg csirkemell nagyobb kockákra vágva,
2 doboz natúr joghurt, kevés olaj, 1,5 dl tejszín,
4-5 db paradicsom, fél zöldcitrom leve,
6 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál reszelt gyömbér,
1 kisebb csili, só, 1 ek. őrölt kurkuma, 0,5 liter víz,
2 teáskanál garam masala fűszerkeverék.
Elkészítés:
A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk, majd ráöntjük a joghurtot, jól
összekeverjük, és legalább egy éjszakát hűtőben érni hagyjuk. A pácolt csirkehúst másnap egy jól előmelegített
sütőben, közvetlenül a rácsra tesszük, aláhelyezünk egy tepsit a lecsöpögő
szaft miatt, és hirtelen 200 fokon, úgy egy negyed órát sütjük.
Amíg a csirke sül, elkészítjük a masala szószt. A
fokhagymát felaprítjuk, kevés zsiradékon pirítjuk, mehet bele a reszelt
gyömbér, majd a garam masala fűszerkeverék. (Ez utóbbi leírását itt találjátok.)
Közben a paradicsomokat a lehető legapróbb kockákra vágjuk, s ezt is a piruló
raguhoz adjuk. Rövid ideig együtt pirulnak, később hozzáöntjük a tejszínt és a
kurkumát, valamint a folyadékot, hogy éppen ellepje a készülő ételt. Bő húsz
percig magában, alacsony hőmérsékleten rotyogtatjuk, a legvégén pedig
hozzákeverjük az előzőleg megsütött csirkét, a pácot is, és még néhány percet
hagyjuk párolódni. A legvégén még meghinthetitek durvára aprított friss
korianderrel. Bécsben a tradicionális, lapos, eredetileg kövön sütött naan
kenyérrel és basmati rizzsel együtt adták. Nagyon finom volt!
2011: Húsimádók hónapja
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése