Húslevest, szinte
minden elérhető húsból főzünk már, de így is van egy pár, ami még kipróbálásra
vár. Az egyik ilyen alapanyag a fácán. Ehhez persze nem olyan egyszerű
hozzájutni, nekünk is egy kedves vadász ismerős által sikerült.
Hozzávalók:
kb. 2 kilós egész fácán,
egész bors, só,
4 szál
sárgarépa,
4 szál fehérrépa,
4 szál fehérrépa,
1 fej vöröshagyma,
4-5 gerezd
fokhagyma,
1 zeller, 1
karalábé,
kevés petrezselyem.
Elkészítés:
A fácánt kívül
belül megmostuk, majd közepes lángon feltettük főni. Vártuk, hogy igényel-e lehabozást,
ezúttal nem kellett. Ízesítettük sóval, egész borssal, és hozzátettük az
előzőleg megtisztított, sárga- és fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert,
petrezselymet és karalábét. Kifejezetten lassú tűzön – éppen elég, ha csak
gyöngyözik – 3 óra alatt készre főztük. Ha kész, le kell szűrni, kicsit
ülepszik, majd akár lehet tálalni is. A melleket és a combokat félre tettük,
mert ezzel további terveink voltak, de az összes többi részt, beleértve a
belsőséget is, lehet adni a leveshez. Betétként
ezúttal – az aprólék mellett – a Wicha család csilis cérnametéltjével
fogyasztottuk. Aki szereti a kissé csípős ízeket a leves mellé, annak
kihagyhatatlan.
U.i.:
Ez a leves illatában, ízében, karakterében legjobban az
erőleveshez hasonlít. Rendkívüli élményt jelentett!
2011: Tüzes fehérek I.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése