Nem az első eset, hogy
a halak királynőjét gyümölcsökkel párosítottuk, erre volt már példa, viszont
először sütöttük bőrével együtt. Kíváncsiak voltunk menyire fog sikerülni,
hiszen egy jól sütött lazac, a ropogós bőrével együtt külön élményt jelent.
2 szelet bőrös
lazacfilé,
3-4 közepes burgonya,
néhány gerezd narancs,
fél narancs leve,
2 ek. vörös áfonya,
vaj, olivaolaj,
citrombors,
só, citrom
Elkészítés:
A lazacot a bőrös felén, nagyjából fél centinkként beirdaljuk. Sózzuk,
borsozzuk (citrombors) ügyelve arra, hogy a vágások közé is jusson, és rövid
időre hűtőbe tesszük. Fél narancs levét kinyomjuk, ebbe tesszük a vörös áfonyát és pár gerezd narancsot. Időközben a burgonyát héjában tesszük fel főni, majd
megtisztítjuk, karikára vágjuk. Szokásos módon, majonézt készítünk (egy tojás
sárgájával). Kevés vajon és olívaolajon a halat a bőrével lefelé sütni kezdjük. Mikor világosodni kezd, alulról nagyjából a közepére ért, megfordítjuk és a másik oldalán is
sütjük, addig, míg teljesen kivilágosodik. Nem kell több idő, mert ez pont elegendő, s
ilyenkor még a közepe is kellően szaftos.
Formázógyűrűbe tesszük a
felkarikázott, vajon kissé megfuttatott krumplit, rákanalazunk kevés majonézt, a
halat pedig a tetejére helyezzük. A fél narancs levében hagyott
narancsgerezdekkel, vörös áfonyával és persze citrommal együtt tálaljuk.
2012: Egyszerű töltött cukkíni
Örülök, hogy Ti is kipróbáltátok, mert a legjobb bőrén sütni! :) A gyümölcs már csak mellékszereplő ... :)
VálaszTörlésKöszönjük! Valóban isteni volt! :-P
VálaszTörlés