A spárgaszezon akkor érdekes, ha egyformán megkóstoljuk a zöld és fehér
változatot is. Mi inkább a zöldspárgát részesítjük előnyben, de vannak
helyzetek, mikor a fehérnek is örülünk. Főleg, ha friss és zsenge újrépa
mártással kínáljuk. Ez a répa nincs sokáig, ezért akkor kell enni, amíg friss, ropogós, fiatal, egyszóval új!
Kell hozzá 2 főre:
4 közepes szál újrépa, 40 dkg fehér spárga,
5 dkg vaj, 1 tk. fahéj, 1 tk. szerecsendió,
2 ek. cukor, só, bors.
Elkészítés:
A répákat megpucoljuk, előfordulhat, hogy elég csak
megdörzsölnünk. Felaprítjuk, sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá, és vajon
megpirítjuk (karamellizáljuk). Bő negyedóra múlva kevés folyadékot adunk hozzá,
de csak annyit, ami nem lepi el. A spárgákat megtisztítjuk, fás részeit
levágjuk. Kevés sós vízben megpároljuk, ügyeljünk rá, hogy roppanóságát
megőrizze. Mikor a répák megpárolódtak, botmixerrel pürésítjük mártásos
állagúvá. Visszatesszük a tűzhelyre, fehérborssal, szerecsendióval és kevés
fahéjjal még fűszerezzük. Az elkészült mártást a tányérba merjük, belehelyezzük
a spárgákat, majd a mártással kissé bevonjuk. Emelheti tálalásunkat, ha egy kis
tejhabbal, némi koktélparadicsommal, friss zeller vagy petrezselyemlevéllel
díszítjük a fogást.
2012: Gault & Millau 2012
2011: Champagne sztorik
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése