Jó harminc
évvel ezelőtti ízeket próbáltuk összehozni minap. Mindkettőnk gyermekkorának
érdekessége volt tavasz-nyár tájékán, a nagymamáink konyhán készült tejes
krumplileves. Természetesen újkrumpliból…
Kell
hozzá (4 főre):
40 dkg
újkrumpli, 1 liter
tej (min. 2,8%-os)
só,
frissen őrölt bors, 1,5 dl
tejföl, vaj.
Elkészítés:
Az újkrumplit
megmossuk, vékony héját ledörzsöljük. Apró kockákra vágjuk, majd egy lábosban,
vajon pirítani kezdjük. Ízesítjük sóval, borssal, majd felöntjük a tejjel.
Mikor már majdnem készen van, hozzákeverjük a tejfölt, és együtt készre főzzük.
Tálaláskor
meg lehet hinteni nagyon kevés fűszerpaprikával, és aki szereti, tehet hozzá
frissen facsart citromlevet. Nagyanyáink, ha jól emlékszünk, ecetet tettek
bele.
Tipp:
Ebből a
nagyon egyszerű levesből, némi kolbász vagy sonka, esetleg csülök hozzáadásával
tartalmas egytálétel is készíthettek. Igaz, ebben az esetben már kicsit másról szól a történet...
2011: A boréttermekről...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése