Javában tart a szezonja
ennek a tavaszi, kora nyári zöldségnek. Mi mindenhogy imádjuk, akár csak
megfőzve, kevés vajjal, sóval. Ezt a posztot amolyan bevezetőnek szánjuk, és
még várhatóan készítünk egy-két fogást ebből a krumpliból, addig, amíg új!
Kapormártás és újburgonya
Hozzávalók:
2 csokor friss kapor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
40 dkg tejföl
1-1,5 dl víz
só, fehérbors
A megmosott és leszárított
kapor tüskeszerű levélkéit szedjük le a vastag szárakról, és ha nagyok
lennének, kicsit vágjuk össze. Először a világos rántást készítjük el, melynél
az olajon kevés lisztet pirítunk, ha enyhén megpirult, rádobjuk a felaprított
friss kaprot, és felöntjük vízzel. Sóval, fehérborssal ízesítjük, kicsit
forraljuk, vigyázva, mert hamar besűrűsödik, majd hozzátesszük a tejfölt. Aki
szereti, tehet bele fehérborecetet vagy citromlevet.
Az újburgonya vékony héját
vízben lekapargatjuk, majd kevés sós vízben megfőzzük. Az elkészült
kapormártást ezzel az ugyancsak nyáreleji finomsággal tálaljuk. Végszóként, s
persze azért, hogy a húsimádók kedvébe járjunk, ki lehet egészíteni egy kevés
olajban megpirított baconszalonnával, és hogy a borfogyasztók se búslakodjanak,
illik hozzá egy jól behűtött sauvignon blanc, de jó társ mellé egy jó hideg
fröccs is.
Mentás-joghurtos újkrumpli
brokkolival
Hozzávalók:
fél
kiló újkrumpli,
fél
fej brokkoli,
2 dl
natúr joghurt,
vaj, menta,
só, bors,
frissen
facsart citromlé.
Az újburgonya héját
lekaparjuk, majd feltesszük főni. Eközben elkészítjük a joghurtos-mentás öntetet,
itt a joghurthoz friss citromlevet keverünk, és beleaprítjuk a mentaleveleket,
sózzuk, borsozzuk. Ha kész, a hűtőbe tesszük. A brokkolit rózsáira szedjük és
meggőzöljük. Tálaláskor mellé adjuk a mentás-joghurtos újburgonyát és a
brokkolit.
2013: Tavaszi zöldségleves
2011: Gombás farfalle
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése