A batátát már használtuk az oldalon, akkor inkább egyfajta főételnek
elkészítve, ám akkor is pikáns-fűszeres raguval. A pikáns ízvilág jól áll ennek
a zöldségfélének! Ezúttal egy őszies, krémlevest készítettem belőle, s talán
egy kissé szokatlan, de mindenképpen érdekes „betéttel” gazdagítottam.
Hozzávalók:
40 dkg édesburgonya,
pár karika véres hurka,
2 ek. tejföl, só, színesbors keverék,
szerecsendió, őrölt kömény, vaj,
olívaolaj, kevés tárkonyecet.
Készítés menete:
Az édesburgonyát megtisztítom és kockára vágom. Kevés vajon-olívaolajon pirítani
kezdem. Hagyom, jól lepirulni, fűszerezem a receptben leírtakkal, majd kevés
vízzel, épphogy csak ellepje, felöntöm. Ha van zöldség alaplevetek,
természetesen azzal még ízesebb lesz. Bő negyed óra alatt készre főzöm, leszűröm,
a levet félre teszem, hozzáadom a tejfölt, és pürésíteni kezdem. A levet
lassan, fokozatosan adom hozzá, hogy jó krémes állagú legyen. Érdemes
megkóstolni, ellenőrizni az ízeket, s a végén kevés tárkonyecettel enyhén
pikánssá tenni. A véres hurkából karikákat vágok, és száraz serpenyőben mindkét
oldalát enyhén megpirítom, a levessel együtt tálalom.
2012: Káposztás-gombás csusza
2010: Camembert de Normandie
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése