Ebben az évben első, összevont számával jelentkezik a
magazin. Prága legjobb kocsmái,
éttermei, kávézói. Egy bohém magyar író vallomása főzésről és irodalomról.
Mindent a rizsről. Farsangi falatok és koktélok. Gordon Ramsay főszakácsa és
még sok egyéb, színes tartalom.
„Nem vagyok
gasztroarc!”, jelenti ki magáról Cserna-Szabó András író, aki sok kiváló
gasztronómiai tartalmú mű szerzője. A vele készült interjúban szó lesz ételekről (sok-sok pacalról) és irodalomról, gasztronómiánk múltjáról és buktatóiról. Alapanyag
szempontjából, most terítéken a rizs. Úgy is mondhatnánk, a mocsarak apró kincse.
Korántsem mindegy, milyen fajtát választunk, ha rizses ételt szeretnénk
készíteni. Szusi, rizottó, ludaskása, rizses hús, paella, esetleg tejberizs?
A tél a disznóvágások,
a torok ideje. Lassan kezd elcsépelt lenni, de mindennek kulcsa itt is a jó alapanyag, sőt az állat tartása.
A szekszárdi
bor szerelmesei igencsak örülhetnek a mostani lapszámnak. Ebben a számban
ugyanis két igencsak jó nevű helyi borásszal találkozhatnak. Egyikük, Vida
Péter már-már különleges kapcsolatban van szőlőivel, hordóinak tartalmával,
másikuk, Merfelsz Gábor inkább hedonistaként közelít a szakmához. Utóbbi
pincénél különlegességként megtalálhatók a régi tolnai sváb konyha klasszikus
fogásai is. Ami mindkettejüknél igaz, a kompromisszummentes minőség keresése.
Gordon
Ramsay első, máig leghíresebb, emblematikus londoni éttermének konyháját egy
női séf vezeti. Clare Smyth ma az egyetlen hölgy Britanniában, aki konyhafőnökként
Michelin-csillaggal rendelkezik, ráadásul hárommal. A dolog persze itt sincs
túlbonyolítva: sikerének kulcsa az alapanyagok maximális tisztelete, folyamatos
kísérletezés és persze kreativitás.
Falatok
forradalmáról beszélek Spanyolország szerte. Pedig a tapa több évszázados
hagyomány már arrafelé. Legutóbb tapaversenyt rendeztek Valladolidban. A sok tradícióval
rendelkező falatkák világa tökéletese illik a modern konyhák jellegéhez is.
Állandóan lehet kísérletezni, mindig újabb és újabb kombinációkat varázsolni,
ráadásul a legmodernebb konyhatechnológiákat is alkalmazni. A versenyen is
csupán két fontos kritérium volt: a tapa legyen két-három harapással
elfogyasztható, és ne kerüljön többe, mint másfél euró.
A szerkesztők
ezúttal Prágába látogattak. A cseh fővárosban ma is él Hašek, Hrabal, Menzel
szelleme. A Moldva-parti városban ugyanúgy megtalálhatók a klasszikus cseh
fogások, mint a legújabb trendek. Ráadásul az egészet egy kis Monarchikus hangulat
hatja át. Kihagyhatatlan kalauz, ha valaki a cseh fővárosba utazik!
A Fűszerkert
rovatban a sokak számára kedves zsálya a főszereplő. Ambrus Lajos most is a tőle megszokott
alapossággal, de rendkívüli hangulattal, jóízűen ír a fűszernövényről. A Spájzban,
Saly Noémi, ezúttal pedig a csípős kis fickókat hívta segítségül legújabb
receptjéhez.
www.magyarkonyhaonline.hu
2013: Roston sertésmáj, rizottó gerslivel
2012: Magyar Parasztkalendárium 1674
2011: Gordon Ramsay - Mennyei halételek
www.magyarkonyhaonline.hu
2013: Roston sertésmáj, rizottó gerslivel
2012: Magyar Parasztkalendárium 1674
2011: Gordon Ramsay - Mennyei halételek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése