Menüpontok

2012. november 1., csütörtök

Pikáns húsos káposzta

Ezt az ételt vagy két éve, mondjuk úgy, improvizálásból sikerült elkészíteni. Nem volt benne semmi tudatosság, inkább az volt az irányelv, hogy ami otthon van, abból kell valamit összehozni. Mondhatom, isteni lett, s ha valaki szereti a töltött káposztát, és a disznóvágás utáni készítmények pirított változatát, az nem fog csalódni.

Hozzávalók (2 főre):
50 dkg vágott savanyú káposzta,
2 db babérlevél,
4-5 egész bors,
olaj, zsír,
fűszerpaprika,  
3-4 karika véreshurka,
3-4 karika Dürre kolbász,
3-4 szelet füstölt sertéscomb.

A dolog úgy indult, hogy a töltött káposzta készítésekor a vágott káposzta arányát kissé elméreteztük, így abból maradt még akkor is, mikor a töltelékek elfogytak. A káposzta minősége persze nagyon fontos, nálunk a helyi piacon azonban (péntekenként)mindig van megbízható forrás, a vágottra és a savanyított fejre egyaránt.

Elkészítés:
A vágott savanyú káposztát megkóstoljuk, ha szükséges átmossuk. Egy kisebb lábosban zsírt hevítünk, erre tesszük a káposztát, majd egész enyhén megpirítjuk. Fűszerezzük sóval, teszünk hozzá egész borsot, kevés fűszerpaprikát, babérlevelet, felöntjük vízzel, és lassú tűzön készre főzzük. Az elkészült káposztát az ismert módon berántjuk, de vigyázzunk arra, hogy túl sűrű se legyen.
Ha a káposzta már majdnem elkészült, hozzálátunk a „húsok” elkészítéséhez. Kevés olajon megpirítjuk a felszeletelt véres hurkát, a Dürre kolbászt (osztrák speciális szárazkolbász) és az ugyancsak felszeletelt füstölt sertéscombot. A szeletek mindkét oldalát megpirítjuk, s ha elkészült a káposztához adjuk. Friss kenyérrel a legjobb!