Menüpontok

2013. január 29., kedd

Tojásos-serpenyős burgonya

A tojás és a burgonya jó társak! Gondoljunk csak a rakott krumplira, a spenótra vagy a sóskára, ahogy gyermekkorunkban a menzán kaptuk. Szerintem érdemes néha ebben a formában is elkészíteni, bár ami a mostani tojásárakat illeti…. Azt is mondhatnánk, hogy egyfajta spanyolos Tortilla, de inkább nem tesszük. Mert ez olyan személyes kedvenc… A miénk!  

Kell hozzá (2-3 főre):
6 db közepes burgonya,
1 közepes fej vöröshagyma,
4 db tojás,
10 dkg főtt tarja,
só, bors, szerecsendió,
vaj és olívaolaj.

Elkészítés:
A vöröshagymát először félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben vajat és olívaolajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. A burgonyát vékony karikákra, a tarját csíkokra szeljük, néhány perc múlva a megpirult hagymához adjuk, majd úgy öt percig együtt pirítjuk őket. Közben a tojásokat felverjük, és ha a serpenyőben már minden alapanyag kellően megsült, ráöntjük, omlett-szerűen megsütjük, de félbe már nem hajtjuk. Néhány pillanattal később rászabdaljuk a petrezselymet – ha szezonja van, a medvehagymát –, és együtt tálaljuk. Sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval ízlés szerint fűszerezzük.

Tipp:
Jó megoldás lehet egy „munkásnak” ígérkező nap reggelén, rohanós hétköznapi ebédként, mellé egy jó friss salátával, de nagyétkűek akár vacsorára is fogyaszthatják egy pohár fehérborral a kézben. 

2012-ben írtuk: Marhafarok leves 
2011-ben írtuk: A kerékrépáról

Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika