Menüpontok

2014. január 17., péntek

Házi túrós batyu

Ha szeretitek a túrós batyut, és még gyakran vásároltok is, biztosan Veletek is megesett, hogy bosszankodtatok, milyen kevés is általában bennük a túró. Na, nem így a házi változatokban! Ezért hát, a legutóbbi fejcsóválás arra sarkallt minket, hogy süssünk egy jó hazait!

Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg sima liszt, átszitálva,
10 dkg zabpehelyliszt,  
1 zacskó száraz élesztő,
1 tojás sárgája,
2 dl langyos tej,
3 ek. vaj, kevés cukor.  

Töltelék:
40 dkg túró,
3 kanál porcukor, pici só,
vaníliás cukor ízlés szerint.

Az egy zacskó száraz élesztőt, a langyos tejet és pici cukrot egy csészében felfuttatjuk. A liszteket elkeverjük és jöhet hozzá a felfuttatott élesztős –cukros tej. Jól összedolgozzuk, most még egy kicsit keményebb a tészta, de jön hozzá a vízgőz fölött felolvasztott 3 evőkanál vaj. Apránként beledolgozzuk a tésztába, ettől szép fényes lesz, pont ez a jó! Ezután mehet kelni, ha duplájára nőtt, akkor jó!
Közben összeállítjuk a tölteléket is. A túrót, vaníliás cukrot, porcukrot - ízlés szerint - 1 tojássárgájával jól összedolgozzuk. Ha túl száraz a túró, (nálunk sajnos az volt) egy evőkanál tejföllel gazdagíthatjuk.

A tésztát a kelés után nyújtjuk és töltjük. A széleit tojásfehérjével lekenjük, batyuformára alakítjuk, tetejét tojássárgájával lekenjük. A sütőt előmelegítjük, a batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, bő 10 perc alatt készre sütjük.

Tipp:
Klasszikus ötlet, hogy mindenfajta túrós édességet lehet gazdagítani reszelt citromhéjjal és mazsolával. Ha szeretitek, bátran alkalmazzátok itt is!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika

2013: Frances Mayes és Edward Mayes - Napsütötte Szakácskönyv
2012: Indiai csirke-curry
2011: A gesztenye varázsa