Menüpontok

2013. augusztus 30., péntek

Töltött paprikánk...

Állítólag Törökországból, balkáni közvetítéssel jutott el hozzánk, s nagyon valószínű, hogy végső formáját már itthon nyerte el. Igazi klasszikus, nyári étel! Bár, aki szereti, szinte egész évben elkészítheti, de az igazi ízét a friss paprika és a házi paradicsomlé adhatja. Hagyományosan főtt burgonyával körítik, mi ezúttal sütőben sült krumplival ettük. 

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéscomb
8 db tv paprika, 10 dkg rizs,
2 fej vöröshagyma, 1 tojás
1 evőkanál pirospaprika
só, feketebors, kevés olaj,
kb. egy liter alaplé vagy víz.

A paradicsomszószhoz:
1l paradicsomlé, só, bors, cukor,
babérlevél, liszt a rántáshoz.

Elkészítés menete:
A rizst félkeményre főztük, a vöröshagymát felkockáztuk, majd egy kis olajon enyhén megpirítottuk, mindkettőt félretettük, hűlni hagytuk. A darált húst tálba tettük, beleütöttük a tojást, hozzákeverjük a hagymát és a rizst, valamint a pirospaprikát, sóztuk, borsoztuk. Egy kicsit állhat a töltelék, hadd érjenek az ízek! Közben a paprikákat kicsumáztuk, majd a tölteléket belenyomkodtuk, ha marad még töltelék, lehet belőle közepes gombócokat formázni.
Ezután készítettük el a krumplit, amit egyszerűen félhold alakúra vágtuk, fűszereztük, kevés zsiradék, és mehet a sütőbe. A töltött paprikákat és a húsgombócot mi általában alaplében tesszük fel főni, ha forr, mehet bele a paradicsomlé, ezt is ízesítjük, majd a végén berántjuk. 

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika