Menüpontok

2010. november 21., vasárnap

Máj, amit megkívánsz I.

Eleve kedvelem a belsőségeket, noha tudom, hogy fogyasztásuk nem a legegészségesebb, de vannak pillanatok, mikor ez nem érdekel. Na jó, túlzásba sem viszem a dolgot! Viszont ha hiszitek, ha nem, évek óta nem ettem sertésmájat, és egyszerűen megkívántam.

Szombat kora reggel ellátogattam kedvenc hentesemhez. Évek óta hozzá járok, mert egyszerűen tökéletesen megbízható. Volt már arra is példa, hogy határozott céllal mentem, de lebeszélt szándékomról, és helyette mást ajánlott, ami szerinte jobban megfelelne ízlésünknek. Ja, és persze egy jó hentes tökéletes receptforrás, érdemes rájuk hallgatni!
Most azonban nem engedtem eltántorítani magamat eredeti célomtól. Májat akartam! És csodák csodája, ma nem is történt lebeszélés, (mivel friss vágás volt) sőt ismét találkozott elképzelésünk. Úgyhogy a szokásos pár perces diskurzus után már jött is felém a friss sertésmáj. A „mészárszék helyi királya” még azt is megtette nekem, hogy újnyi vastag szeletekre felszelte.
Miután hazaértem, persze jól átmostam, és egy kicsit megtisztítottam, majd a szeleteket tejbe áztattam. Ezt a momentumot mindenkinek ajánlom, aki valóban puha, porhanyós májra vágyik! Miután vagy két órát a tejben pácolódott, fogtam két szép szeletet, és nekiláttam.


Pirított sertésmáj sherryecettel és karamellizált almával
A májat a szokásos módon csíkokra vágtam, majd lisztbe forgattam. Egy közepes fej vöröshagymát félfőre vágtam, és kevés zsiradékon megpirítottam. Miután kellően üvegesedett, hozzátettem a májat (fontos, hogy nagyon forró legyen a serpenyő). Borssal, oreganóval fűszereztem, hozzáadtam egy evőkanál mustárt és a sherryecetet. Körülbelül 4-5 percig együtt pirítottam, azután kivettem a serpenyőből.
A visszamaradt zsiradékon 1 evőkanál barnacukrot karamellizáltam, majd a felszeletelt almát is beletettem a serpenyőbe. Egy perc sem kell a gyümölcsnek, hiszen azt szeretnénk, hogy kellően roppanós maradjon. Miután elkészült, legyezőszerűen a tányérra helyeztem az almaszeleteket, mellé tettem a pirított májat, és csak ezután sóztam meg egy picit.
Érdemes fehér tányérra tálalni az elkészült ételt, és én még körbehintettem egy kevés oreganóval is.

Köretként adhattok mellé párolt rizst, burgonya- vagy csicsókapürét, de akár burgonyagombócot, kuszkuszt és szélesmetéltet is el tudok képzelni.
Ha igazán finomat szeretnétek kóstolni mellé, akkor Balla Géza Ménesi Kadarkáját ajánlanám, de a bátrabbak egy nem túl édes késői szüretelésű borral is próbálkozhatnak.
Kalandra fel!