Menüpontok

2014. március 19., szerda

Lencseleves pirított szalonnával

A napokban volt egy kis időm, ezért visszaolvasgattam az elmúlt közel három és fél év írásait. A levesek közt továbbra is ez az egyik kedvencem. Böjt ide, böjt oda, én most is bármikor szívesen enném.

Hozzávalók:
fél kiló lencse,
20 dkg füstölt erdélyi szalonna,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál pirospaprika,
só, bors, babérlevél,
tejföl, liszt a habaráshoz

Elkészítés:
A lencsét jó alaposan megmosom, és legalább egy éjszakára beáztatom. A füstölt erdélyi szalonnát közepesen vékony csíkokra vágtam, majd egy lábosban addig pirítottam, amíg kiengedte zsírját. Ha úgy látjátok, hogy ez önmagában nem elegendő, tegyetek hozzá egy kevés plusz zsiradékot. Ha megpirult a szalonna, kiszedem egy kis tálba, és a visszamaradt zsiradékra ráreszelem a vöröshagymát, rövid ideig pirítom, megszórom fűszerpaprikával, majd azonnal hozzáteszem a lencsét, a vízzel együtt. Fűszerezem, hozzáadom a babérlevelet, a kiszedett szalonna háromnegyedét, és együtt készre főzöm. Ha elkészült, behabarom. A maradék pirított szalonnával (és ha van, lucernacsírával) megdíszítve tálalom.

Tipp:
Természetesen ugyanígy jóízű főzeléket is készíthettek, nyilván akkor másképp kell sűríteni. A levesbe tehettek még sárga- és fehérrépát is, így még gazdagabb lesz. Egy jó korsó sörrel, friss, ropogós parasztkenyérrel együtt isteni!

2013: Hagymás-rozsos csavart kenyér
2012: Sült csirkemell zsályás birsalma dzsemmel
2011: Andrássy-ízek a Gabriella-Majorban