Menüpontok

2012. április 23., hétfő

Filézett pulykacomb sajttal és medvehagymával töltve

Utcánktól vagy kétszáz méterre van egy húsbolt. Illetve, ez így nem pontos, hisz kettő is van, de ami jelen esetben fontos, hogy van egy olyan, ami kifejezetten szárnyasokra specializálódott. Csirke, pulyka képezi a fő választékot, de lehet rendelni kakast, van kacsa és liba is, mindenféle belsőségek, készítmények. Mai alapanyagom innen származik…

Mikor erre a környékre költöztünk, persze első dolgunk volt mindent felderíteni, és az elsők között akadtunk rá erre a boltra. Ami akkor különösen megtetszett, hogy tartott és azóta is van a kínálatban filézett-szeletelt pulykacomb. Nagyon sokféle módon ettük már, én most valami szezonálisat szerettem volna készíteni belőle.

Szükségeltetik:
2 szelet filézett pulykacomb,
10 dkg Gouda sajt,
1 jó csokor friss medvehagyma,
só, bors, vaj, olívaolaj.

Körethez:
2 szál sárgarépa,
2 szál fehérrépa,
1 kisebb zeller,
1 kisebb burgonya.
…2 főre elegendő is lesz…

A hússzeleteket enyhén megsóztam, borsoztam, kicsit félretettem. A medvehagymákat vajban és olívaolajban megpároltam, és itt is használtam a fűszereket. Mikor elkészült, kicsit lehúztam a gázról, hogy hűljön, a képződött levet félretettem, a leveleket pedig leszűrtem. Ezután a húsokra, vékonyra szeletelt Gouda sajtot tettem, erre pedig ráhalmoztam a megpárolódott medvehagymát, majd az egészet feltekertem, összetűztem. Serpenyőben ismét csak vajon és olívaolajon körben hirtelen megpirítottam a húst, majd a medvehagyma lé-vaj-olívaolaj-víz keverékébe, tűzálló tálba tettem és bő félőra alatt – néhányszor meglocsolva – megsütöttem.
Amíg a hús sült, elkészítettem a köretet. A sárga- és fehérrépákat, a zellert, a burgonyát julienne-re vágtam, és abban a zsiradékban, melyben a hús előzőleg is készült, hirtelen megpirítottam, de itt csak egész kevés sót használtam.

Bor:
A készült étel kissé univerzális, hiszen kóstoltunk hozzá egy olaszrizlinget, majd egy kisebb testű, egyszerű zweigeltet, és mindkettőhöz illett. Én mégis azt mondanám, hogy teljes élményt egy szép, fűszeres, de száraz szürkebaráttal nyújt.