Menüpontok

2012. június 21., csütörtök

Friss saláta rozmaringos vaddisznósonkával, olívabogyós baguettel

Miután már szinte visszajáró vendég konyhánkon a vadsonka, ezúttal valami olyat szerettem volna készíteni, amit könnyen össze lehet ütni egy ebédre, akár még rohanós hétköznapon is. Ezúttal azonban nem a vadsonka volt főszerepben, mint múltkor, hanem itt a saláta dominált, és a húst inkább csak ízesítőként használtam fel. A friss medvehagymából kitűnik, hogy nem most készítettük, tehát ez elhagyható, viszont ilyen meleg napokra szerintem tökéletes választás!

Hozzávalók (2 főre):
egy kisebb fej jégsaláta,
6 szelet vaddisznósonka,
1 csokor medvehagyma,
fél kígyóuborka,
1 közepes paradicsom,
2 kisebb retek,
só, őrölt bors,
olívaolaj, balzsamecet.

Elkészítés:
A rozmaringos vaddisznósonkát előzőleg főzzük meg. Nekünk egy jó húsz dekás jutott, ekkora darabra nagyjából 80 perc főzési idő elegendő. A főzővizet nem ízesítettük semmivel, mikor megfőtt, a szokásos módon hagytuk kihűlni.
A jégsalátát leveleire szedjük, majd a medvehagymával együtt nagyobb darabokra vágtuk, de tépkedni is bátran lehet. Az uborkát kockákra, a paradicsomot viszont érdemes csak gerezdekre vágni. A retkekről burgonyahámozó segítségével húzzunk vékony szeleteket, az egész salátát keverjük össze, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal.
A kihűlt vaddisznósonkából hat félcentis darabot vágtam, ezeket olívaolajon enyhén megpirítottam, kiszedtem a serpenyőből, felcsíkoztam, és még melegen a salátára halmoztam. Nem is kell rá más, csak olívaolaj és kevés balzsamecet.

Tipp:
Szinte már közhely, de a jó minőségű pékáru jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Én egy olívabogyós baguette-t vásároltam hozzá. Ha valaki esetleg be tud szerezni diós kenyeret, azzal is tökéletes lesz az élmény!

Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika
A vaddisznósonkát a Vadvilág biztosította. Köszönjük!