Menüpontok

2012. március 25., vasárnap

Medvehagyma töltelékes csirkecombok

A hagyományos ételek mindig bizonyítják éltre valóságukat. Szerintem ilyen a töltött csirke is, melyet egyrészt nem lehet megunni, de ha ez mégis bekövetkezne, hát lehet a recepteket variálni. Medvehagyma szezonban nem is kérdéses, hogy mivel.



A mostani hétvégén aztán fürödtünk a medvehagymában, kérem. Persze mikor is együk, ha nem most, amikor friss és szezonja van. Ezért arra gondoltunk, hogy felkelünk jó korán, fittyet hányunk az óraállításra, megszedjük kosarunkat a friss hajtásokkal, aztán irány a konyha. Most a főételt szeretném megmutatni, a leves pár nap múlva következik.


Hozzávalók (4-6 főre):
6 egész csirkecomb,
6 zsemle,
2 tojás,
1 fej vöröshagyma,
1 csokor medvehagyma,
2 ek. vaj, só, bors,
1 fej fokhagyma,
tej a zsemlék áztatásához.


Készítés:
A csirkecombokat megmossuk, sózzuk, kettévágjuk, így 12 darabot kapunk. A vizet leitatjuk a húsról, a zsemléket tejbe beáztatjuk, a vöröshagymát apróra összevágjuk, megdinszteljük, ha kész hagyjuk kihűlni. Egy csokor medvehagymát összevágunk, a zsemléket kinyomkodjuk, hozzáadjuk a hagymákat, a tojást, sót és borsot, majd az egészet jól összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne, kis zsemlemorzsával meg lehet hinteni.



A tepsit kivajazzuk, és hozzálátunk a csirkecombok megtöltéséhez. Az összeállított tölteléket kézzel egyenletesen a csirkék bőre alá nyomkodjuk, hogy szépen megdagadjanak. A tepsibe helyezzük, tetejüket még vajjal megkenjük, és a félbevágott fej fokhagymát is belehelyezzük. Ha maradt a töltelékből, azt is beletehetjük a csirkék közé. Kevés vizet öntünk alá, lefóliázzuk, előmelegített sütőben, közepes lángon, egy óra alatt pirosra sütjük. Rizibizivel tálaltuk.