Menüpontok

2012. június 11., hétfő

Sertésérmék rebarbara chutney-val

Megint újdonság érkezett a konyhába, a rebarbara. Még nem volt szerencsénk egymáshoz, ezért kellően készültem az első találkozásra, magamban vagy tucatszor átgondoltam a belőle készíthető, általam valamennyire ismert fogásokat.

Egy dologban voltam biztos, hogy nem fogok belőle édességet, tésztás desszertet készíteni, hiszen ezek a változatok már épp eléggé ismertek, sokak által felfedezettek. A rebarbara nálunk még mindig újdonságnak tekinthető, más nemzetek konyhájában megszokott idényzöldség. Nem tudni mikor került először hozzánk, de Oroszországban és Ázsiában több ezer éve ismerik, azonban egészen az 1800-as évekig csak, mint gyógynövényt alkalmazták. Levelének felhasználása nem javasolt, viszont a szár annál mesésebb lehet. Évtizedek óta népszerű Amerikában, ahol a rebarbara pite egész generációk megkerülhetetlen édessége. Többféle típusa létezik, vannak egészen piros, halványabb rózsaszín, vagy egyszerűen zöld változatai. Illata és íze igen jellegzetes, számomra a savanykás alma, a lime és a petrezselyem hármasaként írható le a legkönnyebben.
  
Hozzávalók 2 főre:
6 szelet sertéskaraj,
1 vastagabb, kb. 50 centis rebarbara,
2 ek. nádcukor, 2 e. vaj,
1 kk. koriandermag, só,
1 kk. ánizs, 6 db szegfűszeg
1 kk. szerecsendió, 1 kk. fahéj,
1 kk. szárított chili.

A vajon a cukrot karamellizáljuk, a koriandert és az ánizsmagot hozzátesszük, kicsit megpirítjuk. A rebarbarát megmossuk, centi vastag darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukorhoz és a fűszerekhez, majd enyhén megsózzuk. Rövid ideig pároljuk, hagyjuk, hogy levet eresszen. Ha szerencsénk van, nem kell más folyadékot felhasználni. Negyed óra elteltével mehet mellé a szegfűszeg, a szerecsendió, a chili, és készre főzzük a chutney-t. Ügyeljünk arra, hogy a darabok ne essenek teljesen szét!
A sertéskarajokat kettészelem, olívaolajon hirtelen megpirítom mindkét oldalukat, sózom, borsozom. Tálaláskor – különösen, ha olyasvalakinek készítjük az ételt, aki még nem kóstolta a rebarbarát – a chutney-t tálaljuk a hús mellé egy kis tányérban vagy saucier-ben. Így meghagyjuk a választás lehetőségét.