Menüpontok

2015. február 23., hétfő

Változatos böjt

Akik igazán komolyan veszik a húsvétig tartó, negyven napos böjtöt, azoknak néha nem kis fejtörést okoz, hogyan tegyék változatossá étrendjüket. Bár a nagy lakomázások nem erre az időszakra valók, mi most az idei húsvétig megpróbálunk ötleteket adni, hogyan varázsoljatok napról-napra valami finomat.  

Fűszeres lepényhal tavaszi salátával
Hozzávalók:
4 szelet lepényhal filé,
6-8 ek. kuszkusz,
5-6 db koktélparadicsom,
1 marék madársaláta,
1 marék frisée (endívia levelek),
1 marék lila multileaf saláta,
só, fehérbors, kurkuma,
fehérborecet, olívaolaj. 

Érdemes a salátával kezdeni, hiszen nem árt, ha kicsit érik. A leveles salátákat kissé összetépkedtük, adtunk hozzá néhány félbe vágott koktélparadicsomot, fehérborecetet, kevés olívaolajat, majd hűtőbe tettük.
Következhet a kuszkusz, amit öntsetek egy tálba, adjatok hozzá sót, őrölt borsot, kevés olívaolajat, forrázzátok le vízzel, majd takarjátok le műanyag fóliával. Nagyjából tíz perc után ellenőrizzétek egy villával, hogy elnyerte a megfelelő „pergős” jellegét.

A sót, fehérborsot, kevés kurkumát egy kis tálban olívaolajjal összekevertük, ezzel kentük be a nyelvhal filék mindkét oldalát. Ezután serpenyőben egy kevés vajat olvasztottunk, és amikor már nagyon forró volt, beletettük a filéket. Mindössze 1-2 perc kell oldalanként, ha egy előkészített vékony filével van dolgunk. Egyetlen dolgunk van csak, feltétlen vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl. Az elkészült hal tetejére még néhány szem gyöngyhagymát tettünk, és a salátával együtt tálaltuk!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezete: Stefán Mónika

2014: Rizses csirke naranccsal és vörös áfonyával
2013: Tejfölös-gombás fusilli