Menüpontok

2013. június 6., csütörtök

Lazac medvehagymás pesztóval

Ha valaki megkérdezné tőlünk, melyik a kedvenc halunk, szerintem rögtön rávágnánk, a lazac! Ez az étel, amolyan visszatekintés két hónappal ezelőttre, amikor még volt friss medvehagyma, és akkor próbáltuk ki először ezt az uszonyost az erdők tavaszi ajándékával.

A peszto,(pesto, pesto alla genovese) Észak-nyugat Olaszországból, a ligúriai Genovából származó, mára világhírűvé vált fogalom. Hívhatjuk krémnek, szósznak is ezt a hagyományosan zúzott fokhagymából, bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból és jó minőségű extra szűz olívaolajból álló készítményt. Eredeti elnevezése Pesta (genovai nyelvjárásban pestare), ami azt jelenti, összefont, összetört. Ez egyben tradicionális elkészítési módjára utal, hiszen az aprítógépek előtt egyszerűen mozsárban, mindig frissen készítették el.
Nekünk most nem volt sem bazsalikomunk, sem pedig fenyőmagunk, de olyan sokat hallottunk már erről a típusról, gondoltuk megcsináljuk a magunk változatát. A „krém” elkészítéséhez, kell egy-két marék medvehagyma, olívaolaj, kb. 2 evőkanál, és egy jó marék napraforgómag.  A medvehagymát meg kell mosni, majd saláta centifugában kicsit leszárítani, durvára tépkedni, vagy késsel, ollóval felaprítani. Ezután aprítógépbe tesszük, sózzuk, frissen őrölt borsot tekerünk rá, és az egészet összedolgozzuk. Addig végezzük, mígnem egy sűrű krémes szószt kapunk.
A lazacot vajon, forró serpenyőben, mindkét oldalán nagyjából 2-2 percig sütöttük, majd tálaláskor pár friss medvehagyma levelet is adtunk hozzá. Szélesmetélttel tálaltuk, friss citromot adtunk mellé, na meg kevés brokkolit.

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika