Menüpontok

2015. augusztus 16., vasárnap

Megint áfonyás palacsinta!

Mama-Papa "kincsestárából" ezúttal isteni áfonya került a konyhánkra. Nem boltból, piacról származó, hanem erdőben szedett. Kicsit kisebb, fanyarkásabb, de ízesebb. Mivel már szerepelt nálunk, most is tudtuk mit kell készíteni belőle, azonban ezúttal sütőpor és kukoricadara nélkül és cukor elhagyásával készült. 

Kell hozzá...
15 dkg liszt,
2-3 marék áfonya,
2 tojás, 10 dkg édesítő, 
1 dl tej, só, 
olaj (a sütéshez).

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját az édesítővel együtt habosra verjük, hozzáadjuk a tejet, és a lisztet is. Ezután sűrű masszát keverünk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy ne híguljon fel. Picit pihentetjük, majd a legvégén hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét és az áfonyát is. Forró serpenyőbe, palacsintasütőbe kanalazzuk a masszát, kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat formázunk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Tipp: 
Finom még eperrel, almával és fahéjjal, baracklekvárral, szederrel, szinte bármi illik hozzá. Érdemes elkészíteni sós változatban is, ez esetben hagyjátok ki a cukrot és a vaníliás cukrot. Így kerülhet mellé pirított sonka, szalonna, babragu, kolbász, amit csak elbír a fantáziátok. 

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika