Menüpontok

2011. március 24., csütörtök

Zöldséges rakott rizs

Évek óta készítjük, különösen akkor, ha friss sárgarépához és brokkolihoz jutunk. Persze ez manapság már nem probléma, hiszen mindkét zöldség könnyedén beszerezhető, akár egész évben.

Szerintünk tavasztól őszig a legfinomabb, talán azért, mert ez az étel is a tavaszt, az eljövendő nyarat idézi. Sokszor fogyasztjuk csak szólóban, máskor esetleg tarját, sült pulykamellet teszünk mellé, de ha tobzódni szeretnénk a friss zöldségekben, még az is előfordul, hogy salátával esszük.


Ez a rakottas is nagyon egyszerű étel, fűszerezni sem kell nagyon, mert a lényeg pont azon van, hogy a zöldség eredeti ízei domináljanak. Egy dologra kell nagyon figyelni, és ezt az utóbbi két-három évben tapasztaltuk meg. A hozzávaló sajtot és tejfölt (unalomig ismételt már) mindenképpen termelőtől vásároljátok meg. Illata és íze, krémes jellege olyan plusszal ruházza fel az ételt, amit ma képtelenség boltban megvásárolni.

Elkészítés:
Egy közepes fej brokkolit nem túl kicsi darabokra (rózsáira) szedünk, majd lobogó, sós vízben, nagyjából fél percig enyhén főzzük. A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszeljük, és egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk, egészen addig, míg enyhén barnás nem lesz.
A megfőtt rizst kevés vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, de csupán annyit, hogy egy réteget képezzen. Ezután az alapanyagokat váltva folytatjuk a rétegezést a brokkolival, a sárgarépával, kevés tejföllel, majd megint a rizzsel. Tetszés szerint variálható a sorrend. A legvégén ismét megkenjük a jó minőségű, krémes házi tejföllel, majd a reszelt sajttal (ez utóbbi legyen, mondjuk enyhén füstölt juhsajt). Fóliázás nélkül a sütőbe tesszük, és 160-180 fokon bő húsz perc alatt készre sütjük.

Jól behűtött száraz-félszáraz fehérborral a legjobb. Mi próbáltuk már Soavével és száraz, késői szüretelésű olaszrizlinggel is a Balaton-felvidékről. Mindkét borral együtt isteni, de nyári nagy melegben a fröccs és a sör is jó társa.