Menüpontok

2012. július 30., hétfő

Vargánya!!!

Beköszöntött a vargánya szezon! Ez hivatalosan május vége, június eleje, persze csak akkor, ha van elég csapadék. Sopron és környékén, ahol élünk, hát bizony volt, különösen július közepén, amit utána pár napos lassan melegedő idő követett, egyszóval ideálisak voltak a feltételek egy kis vargánya-szedéshez. Több mint három esztendeje nem volt ilyen gazdag és jó a gombatermés, indokolt hát, hogy foglalkozzunk vele, annál is inkább, mert szándékaink szerint lesz nálunk vargányás cikk bőven.

Az egyik legismertebb és legdrágább gomba vastaghúsú a nagygombák közé tartozik. A kalap barna, a tönk többnyire hasas, barnás felületén úgynevezett hálózatos rece található. Húsa hófehér, színe nem változik. Illata és íze a csonthéjasokra, talán leginkább a dióra emlékeztető, kicsit fűszeres. A kalap és a tönk aránya változó. Vannak nagy kalapú, karcsú tönkű példányok, de gyakoribb a nagy, hasas tönkön a kicsi kalap. Kalapja kezdetben gömb, félgömb alakú, széle szinte a tönkhöz simul, később szétterül. Legjellemzőbb mérete 5 és 20 cm között található, de előfordul óriás, 40 cm-es méretben is, és elérheti akár az 1 kg-os súlyt is.
A tönk igen gyakran hasas, de alakja változó. Lehet az alján vastagodó, répaszerű, és akad karcsú, egyenletes tönkű példány is. Átlag 5-10 cm magas, 3-5 cm vastag, de előfordul 15 cm-es magasság és vastagság is. A tönkön hálózatos recézettség, finom, sötétedő barna rajzolat látszik, néha az egész tönk hálózatosan recés, máskor csak a felső harmada.

 A legtöbbre becsült ehető gombáink egyike. Sokféleképpen felhasználható, levesben, pörköltnek és sütve egyaránt jó. Mivel nagyon jól bírja a tárolást, akár több napig is készülhetünk rá. Van, aki rántva szereti, de ragu is készíthető belőle, a nyári vargánya jó lehet például lecsóként elkészítve (képünkön). Igen alkalmas rizottó készítésére, ami különösen ősszel igen népszerű. Szárításra a legalkalmasabb gombánk. Ilyenkor íze és illata még intenzívebb, nagyon fűszeres, karakteres, rendkívül kevés elég belőle, hogy feldobjuk készítendő ételünket. Lehet marinálni, olajban eltenni, sózni, egyszóval olyan gomba, aminek felhasználási lehetőségei szinte határtalanok!