Menüpontok

2012. július 14., szombat

Karalábé lepcsánka, mentás joghurtos mártogatóval

A mai étel nálunk elmaradhatatlan klasszikus, leggyakrabban persze burgonyásan készítjük. Kipróbáltuk már kelkáposztával, ezúttal azonban a karalábéra szavaztunk. A lapcsánka, lepcsánka, cicege eredete nem ismert. Nagyon sok verziója létezik, az ország valamennyi részén ismerik és készítik a legkülönfélébb neveken. Előfordul magyar tócsi, tócsni, toksa, macok, gánica, matutka, görhöny, lapotyka, beré, berét alakban is. 

Kell hozzá…
4 közepes, zsenge karalábé,
2 tojás, liszt,
só, bors, metélőhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
kukoricaolaj a sütéshez.

A karalábét meghámozzuk, nyersen lereszeljük, majd ugyanígy teszünk a fokhagymával is. Beleütjük a tojást, mehet hozzá a finomra vágott snidling, sózzuk, borsozzuk és az egészet jól összekeverjük. Utolsó fázisként kanalanként annyi lisztet dolgozunk hozzá, hogy sűrű, de könnyen formázható textúrát kapjunk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd mikor már forró, kanál segítségével megformázzuk és beleszaggatjuk a keveréket, a serpenyőben kissé ellapítjuk. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, kivesszük, lecsepegtetjük, és papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot. Forrón, vagy hidegen is nagyon finom!

A mártogatós…
A 2 dl natúr joghurtot kikevertük pici sóval, egy kevés olivaolajjal, és apróra vágott mentát tettünk bele. Mi karikára vágott paradicsommal ettük, amire tárkonyos ecetet löttyintettünk, na meg egy kis sót és frissen őrölt borsot, mert így szeretjük!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika