Menüpontok

2011. október 2., vasárnap

Barackos csirke könnyedén

A sűrű, szürke, kicsit rohanós hétköznapok egyikén valami egyszerű, de finom ebédre vágytam. A hűtő sem volt teli finomabbnál finomabb dolgokkal, csak néhány alapvető dolog volt kéznél, úgyhogy igencsak elő kellett venni a fantáziámat.

Szerintem rusztikusan a legjobb...
A két legfontosabb hozzávaló, a csirkemell filé és az anyósomtól kapott, házilag eltett őszibarack befőtt rendelkezésre állt. Oké, akkor ezekből kanyarítok valami gyorsat, egyszerűt. Így hát most ne várjatok semmi nagy dolgot, de szerintem egy-egy hétköznap délben lehet enni ilyen egyszerű, de nagyszerű fogást is.
A csirkemelleket „au gratin”, vagyis csőben sütve készítettem el, s azt hiszem, ide kell egy kis magyarázat, hisz sokan ma sem tudják biztosan mit is jelent ez a kifejezés. A konyhatechnológiai eljárás Franciaországból ered, ahol az 1600-as években már használták. Egyébként semmi különös, általában egy tepsibe fektetett hús, tészta, zöldség vagy más alapanyag felső részét barnára pirítjuk a sütőben, vagyis gratinírozunk. A módszer alkalmazhatjuk úgy, hogy a már előzőleg hőhatásnak alávetett hozzávalókat csak a legvégén rakjuk össze, hogy kialakuljon a felső, ropogós, fényes réteg, vagy pedig úgy, hogy minden alapanyagot nyersen helyezünk a tepsibe, jénaiba vagy más tűzálló tálba, és azok egyszerre sülnek meg. Utóbbihoz természetesen több idő is kell. A csőben sütés módszeréhez alkalmazhatunk tejszínes, tejfölös, tojásos mártást, melyet aztán dúsíthatunk reszelt sajttal, de leterjedt a csakis sajtos, tojásos-tejszínes vagy éppen zsemlyemorzsás szórás is.

A jénait kikentem egy kis olívaolajjal, a két csirkemell filét nyersen belehelyeztem, sóztam, borsoztam, és egy jó negyed órát magában sütöttem. Ezután kivettem a tálat, ráhelyeztem a mellekre egy-egy darab felezett őszibarackot, egy kicsit meglocsoltam tejszínnel, majd ráreszeltem úgy 15dkg sajtot, és vissza öt percre a sütőbe. Miközben készre sült, egy igen kevés zsiradékon serpenyőben kenyeret pirítottam, a végén pedig egy percre beledobtam egy-egy karika paradicsomot is. A kenyeret fatálra tettem, ráhelyeztem a paradicsomkarikákat, és a legvégén az egy-egy barackkal csőben sült csirkemellet. Friss rozmaringlevelekkel és őrölt borssal együtt tálaltam.
Ennyi, jó étvágyat!