Menüpontok

2013. december 23., hétfő

Szűzpecsenye rókagombás raguval, perui lila burgonyasalátával

2012. január közepén készült ez a fogás. Mostani apropóját az adja, hogy akár ünnepi asztalra, vacsorára is elkészíthetitek. Ezúttal ráadásul a köret és a ragu is megér majd egy misét…

Hozzávalók:
80 dkg szűzpecsenye
2 tk. színesbors
2 tk. só
extra szűz olívaolaj
10 dkg vaj
4-5 gerezd fokhagyma
1,5-2dl zöldség alaplé

A színesborsot sóval együtt mozsárban összetöröm, a húst egészben vajjal jól bedörzsölöm, majd megforgatom a borsos-sós fűszerben. Egy serpenyőben olívaolajat és vajat hevítek, s ha elég forró ebbe helyezem bele a szüzet, ebben megforgatva egyenletesen, körben egy kérget sütök. A húst jénai tálba tettem a zsiradékkal együtt, hozzáadtam a zöldséges alaplét és a héjában hagyott fokhagymát, lefóliáztam, majd kb. 180 fokos sütőben elkezdtem sütni. Húsz perc elteltével visszavettem a sütőt, kicsit locsolgattam a húst, és még 20-25 percig sütöttem. Az utolsó negyed órát már fólia alatt töltötte, de miután elkészült, ismét visszatettem rá, és jó tíz percet pihentettem. Nem érdemes tovább sütni a szüzet, mert csak kiszárad, 45-50 perc alatt egy ekkora darab teljesen átsül. Aki rózsaszínűre szeretné, bő félóra után már ki is veheti.  

Tejszínes rókagomba ragu
20 dkg rókagomba
10 dkg vaj
friss petrezselyem
só, bors
1 ek. tejszín

Serpenyőben vajat hevítettem, a fagyasztott rókagombát erre dobtam rá, sóztam, borsoztam és kb. tíz percig pirítottam, majd hozzákevertem a tejszínt. Újabb öt-hat perc után friss petrezselyemmel ízesítettem, mely szerintem elhagyhatatlan, ha gombás ételt, ragut készítünk.

Perui lila burgonyasaláta
fél kg perui lilaburgonya
víz, fehérborecet, só
egy közepes fej vöröshagyma
majoránna vagy friss snidling

A burgonyákat kiválogatjuk, ügyeljünk arra, hogy lehetőleg egyforma nagyságúak legyenek, megmossuk, majd héjával együtt feltesszük főni. Ha megfőtt megpucoljuk és kb. 3-4 mm vastag karikákra vágjuk. Ezután fehérborecettel, vízzel, sóval és cukorral együtt elkészítjük a salátalevet. Később egy közepes fej vöröshagymát félbe vágunk, vékony karikákra vágjuk, darabjai szedjük és ráhalmozzuk a salátára. Majoránnával vagy friss metélőhagymával lehet ízesíteni.

Ezzel a fogással szeretnénk minden kedves Barátunknak, Olvasónknak, Áldott, békés ünnepeket kívánni!