Menüpontok

2012. szeptember 14., péntek

Fekete tőkehal lencsekrémmel

Megint itt a péntek, aki teheti egyen ilyenkor halat! Legutóbb a Magyar Konyhában láttam egy érdekes lila káposzta krémet, és ez felcsigázott, gondoltam készítek valami hasonlót. Lila káposzta nem lévén, lencsét választottam.

A fekete tőkehallal készítettünk már fogást itt, akkor azonban nem esett szó róla, hogy igazából nem egy túl drága alapanyag. Enyhe, nem túl karakteres halízzel rendelkezik, így szerintem mindenképpen célszerű adni hozzá egy karakteresebb mártást.

Hozzávalók (2 főre):
50 dkg fekete tőkehal (fehér lazac/seelachs),
20 dkg lencse,
3 dl víz (alaplé, ha van)
őrölt tárkony, balzsamecet,
fehérbors, só,
babérlevél,
olívaolaj, vaj.

Az előzőleg beáztatott lencsét 3 dl vízzel együtt feltettem főni. Ha esetleg van zöldséges alaplevetek, érdemes inkább azt használni. Ízesítettem fehérborssal, sóval, babérlevéllel. 10 perccel később hozzáadtam a tárkonyt, majd a balzsamecetet, az egészhez egy teáskanálnyi vajat adtam és botmixerrel krémesítettem.
A halfiléket vaj és olívaolaj keverékén, serpenyőben, frissen néhány perc alatt megsütöttem, a legvégén tekertem rá friss borsot és sót, petrezselymes burgonyával tálaltam.

Ezúttal nem ajánlanék a fogáshoz semmilyen italt, inkább várnánk a Kedves Olvasók hozzászólásait, ők mit innának ehhez az ételhez? :-)