Menüpontok

2011. december 28., szerda

Karácsonyi Menünk 2011

Terített asztal, gyertyafény...
Talán mondanom sem kell, várva-várjuk a karácsonyt, az év egyik legnagyobb ünnepét. Bár nálunk minden héten van valami finomság, mégis ez az ünnep kiemelt fontosságú. Vannak ételek, amiket szinte csak ilyenkor fogyasztunk, s sokszor már egy hónappal előbb beszerezzük az alapanyagokat.

Most viszont úgy adódott, hogy december 18-ig dolgoztam, tehát nem nagyon értem rá, meg abban is bíztam, hogy a főételhez – rozmaringos, egészben sült sertés szűz – bizton találok jó minőségű húst, nem nagyon siettem a beszerzéssel. Mondjuk annál is inkább, mert frisset szerettem volna, nem fagyasztottat, és hazaérve én sem szántam a frigóba. Hát, kissé pórul jártam. Három hentesüzletben is voltam, mégsem sikerült beszereznem a szüzet, maradt hát a második, ún. tartalék verzió.

Aperitifnek, a fa díszítéséhez egy enyhén behűtött Veneto-ból származó prosecco-t választottunk. Mi tagadás, jól csúszott a meleg konyhán is, mialatt a főételt sütöttük, és az előételt tálaltuk ki.

Uszonyosok, ha találkoznak...
Füstölt lazac és makréla duója, majonézes burgonyasalátával
Kell hozzá néhány vékonyra szelt füstölt lazac, s egy füstölt, a bőrétől és a gerincétől megszabadított makréla fele. Egyszerűen tálaljátok fel, s adjatok mellé majonézes burgonyasalátát. Ez utóbbit érdemes egy nappal előbb elkészíteni, így biztosan lehűl, nem utolsó sorban érnek az ízek. Mi a majonézt is „házilag” készítettük hozzá. Sokkal jobb így, mint megvenni a stabilizálóval, meg mindenféle ismeretlen cuccal telinyomott, műmárkákkal mérgezni magatokat. Pofonegyszerű: nem kell hozzá más, csak a tojások sárgája, olívaolaj, mustár, tejföl, bors, egy kis friss citromlé és pici cukor. Mellé egy hazai (tolnai) sauvignont választottunk. A 2010-es bor remek választásnak bizonyult, nem a harsány sauvignon csapatból, ráadásul közepesen testes is volt, így kifejezetten jól gördült a füstölt halakhoz.

Előtte...
Egészben sült mézes-fokhagymás kacsa
Talán fogalmazhatok úgy is, hogy nálunk egyfajta jolly-joker, hiszen már háromszor-négyszer is készült, s egyszerűen nem tudjuk megunni.

Hozzávalók 2 főre:
egy darab 2kg-os egész pecsenye kacsa
3 ek. méz
3 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, majoránna
3 fél narancs
2 ek. vaj

...utána
Ezúttal Pataki tálban készítettük, így első lépésként a cserépedényt jól be kell áztatni. A kacsát kívül-belül alaposan megmostam, majd a vajjal és fűszerekkel jól bedörzsöltem, a belsejébe helyeztük a narancsokat, és a hátával lefelé a tálba tettük. Fedjétek be, majd mialatt megkezdi a sülést, készítsék el a mézes-fokhagymás masszát. A három gerezd fokhagymát vágjátok apróra, és jól keverjétek el a mézzel, ezzel kell majd kenegetni. (A sütőt nem kell előmelegíteni, hagyni kell, hogy fokozatosan vegye fel a hőt.)
Mintegy húsz perc után vegyétek le a tál fedelét, és kenjétek be a kacsa felső részét a mézes fokhagymával, és mehet vissza a sütőbe, de már csak közepes lángon. A behelyezéstől számított egy óra múlva ismét vegyétek le a fedőt, fordítsátok meg a kacsát, és most a hátát kell bekenni, újra vissza a sütőbe, viszont már a fedő nem kell, hadd kezdje meg a pirulást is. Egy jó 40 perc múlva ismételjétek meg a forgatást, ekkor már kell, hogy egy kis színt kapjon a kacsa. Ismét tegyétek vissza a sütőbe, s most a melles rész kenjétek be jó alaposan a mézes fokhagymával. A sütés kezdete után 90-100 perc után készen is van a kacsa, vegyétek hát ki a sütőből, szúrással ellenőrizzétek a hús puhaságát, s ha jó, alufóliával fedjétek le egy jó negyedórára. 


Az est megkoronázása
Ha a hús kicsit pihent, lehet kezdeni a szeletelést. Szerintem úgy a jó, ha egy-egy comb és egy-egy mell is kerül a tányérra. Mi az előző nap elkészített párolt vöröskáposztával, a frissen kikevert burgonyapürével, és persze a hús belsejében megpárolódott naranccsal együtt tálaltuk.
Hozzá egy viszonylag egyszerűbb Chianti DOC–t bontottunk. A 2007-es, nagyrészt sangiovese házasítás nagyszerű társnak ígérkezett. Nem volt túlságosan koncentrált, vagy tanninhangsúlyos, így nem nyomta el a kacsa nagyszerű ízét. Extraktédessége kitűnően harmonizált a naranccsal és az enyhén karamellizálódott mézes-fokhagymával. 

Tipp: Biztosan sokakat meglepett, hogy 2 főre ajánlottam ezt a kacsát. Természetesen így jócskán lesz majd maradék, a finom kisülő zsírról nem is beszélve, ami a megdermedt kocsonyás résszel együtt isteni lesz a kenyéren. Azt ajánlom, hogy a megmaradt húst és a bőrt minél előbb szedjétek le a csontról, így másnap, harmadnap fel lehet használni, s erre majd mutatok is példát. 

Bejgli és gyümölcskenyér
Csokis-mézes gyümölcskenyér, diós bejgli
Nos, ezzel a két édességgel lesz a legegyszerűbb dolgom, ugyanis nem mi készítettük őket, hanem ajándékba kaptuk. Viszont úgy gondolom, hogy semmi különös, tehát sok helyen előfordulnak, ezért receptet is biztosan találtok hozzá. Csak annyit, tejszínhabbal és eperrel nagyon finom volt ez a „duó” is.

Zárszóként pedig legyen elég, való igaz, hogy a karácsonyi készülődést nem lehet elég korán kezdeni. Ha van egy megbízható hentesetek, időben adjátok le a hús rendelését, ha pedig már minden kötél szakad, hát legyen a tarsolyotokban egy „B” terv is.