Menüpontok

2012. április 4., szerda

Olyan "medvés" főzelék...

Ismeritek azt, hogy a tojás, a krumpli és a medvehagyma találkozik? Nem, sebaj, akkor figyeljetek, mert most jön... Hogy a fülünkön is medvehagyma folyik? Dehogy, ugyan már, hát mikor folyjon, ha nem most.


Kell hozzá:
3-4 jó csokor medvehagyma,
4 db közepes burgonya,
3 dl tej, só, bors,
2 ek. vaj.
(2 főre kiadós adag lesz így)

A medvehagymákat tisztítsd meg jól, tedd víz alá, csöpögtesd le jól a levét. Egy lábasban olvassz két evőkanál vajat, ezekre dobd a zöld leveleket, mintha parajfőzeléket készítenél. Tegyél rá borsot és sót, majd pirítsd addig, míg levet nem ereszt. A tűzről húzd le, botmixerrel rövid ideig pürésítsd, majd add hozzá a tejet, hagyd egyet rottyanni, s már kész is.

A posírozott (buggyantott)tojás elkészítése:
Végy egy nagyobb, friss tojást, tégy egy edénybe vizet, hozzá egy kis ecetet. A tojást üsd fel, s mikor a víz felforrt, óvatosan engedd bele, ha szükséges lapáttal kicsit rásegítheted a fehérjét. Hozzávetőleg három perc alatt készen van. Lehetőleg mindig frissen, tálalás előtt készítsd. Van, aki a forrás után megkeveri az ecetes vizet, hogy örvény keletkezzen, s ebbe engedi bele a tojást.

Tálalás előtt mi héjában sütöttük meg a burgonyát (így szeretjük), azt karikára szeltük, rámertük a kész főzeléket, ráhelyeztük az elkészült tojást, melyet az utolsó pillanatban egy kicsit bemetszettünk, és megajándékozott minket a még kissé folyós, de krémes sárgájával.