Menüpontok

2013. február 8., péntek

Gyömbéres-diós sütőtök krémleves

Ősszel és télen sokaknál kedvenc a sütőtök, melyből meleg, finom krémlevest is egyre többen készítenek. A mi konyhánkban is gyakran megfordul ez a csemege. Ezúttal arra voltunk kiváncsiak, vajon milyen eredménye lesz, ha a sütőtökhöz kevés gyömbért is teszünk. 

Hozzávalók:
40 dkg sütőtök,
egy kisebb darab gyömbér,
só, színesbors keverék,
vaj, olívaolaj,
2 db babérlevél, dió,
kevés balzsamecet.

Készítés menete:
A sütőtököt megtisztítom és kockára vágom. Kevés olívaolajon barnacukrot karamellizálok, majd hozzáteszem a felaprított tököt. (Ez a mozzanat csak akkor szükséges, ha esetleg a tök nem eléggé édes, máskor nyugodtan elhagyhatjátok.) A gyömbért megtisztítom és feldarabolom, majd a piruló tökhöz adom. Néhány percig együtt pirítom őket, sózom, borsozom, babérlevelet adok mellé. Ezután felöntöm vízzel (ha van zöldség alaplevetek, az még jobb), és készre főzöm. Ha megfőtt, a szokásos módon pürésítem, a végén pár csepp balzsamecetet adok hozzá, és a tetejét meghintem dióbéllel.

Tipp:
A dióbelet természetesen meg is lehet pirítani, így még intenzívebb lesz az íze. Ha nem a tetejére, ropogtatni valónak szánjátok, rögtön a gyömbérrel együtt hozzá lehet adni a készülő leveshez, és lepirítani. Így tálaláskor csak egy pár darab kell, mondjuk díszítésnek.