Menüpontok

2012. február 6., hétfő

Magyar Parasztkalendárium 1674

Különös vonzalmat érzek a régmúlt gasztronómiája, életminősége iránt. Ez alighanem nem meglepetés gyakori Culinaricum olvasónak. Ezért is tartottam fontosnak bemutatni a Czifray-, majd a Simai-féle szakácskönyvet. Most egy újabb gyöngyszemre akadtam… Láng György, Klasszikus magyar konyha című könyve angol nyelven 1971-ben, magyarul pedig 1992-ben jelent meg, a Corvina kiadó gondozásában. Ebben egy régi paraszti élet naptárszerű tennivalóit írják le eléggé ízesen.

Káli-medencei hagulat
Januárius
Ügyeljen a gazdaasszony, hogy tyúkjai meg ne hízzanak, mert akkor nem tojnak. Az elhízottakat könnyű megismerni, mert gyakrabban kodkodácsolnak. – Be kell tömni a méhkasokat mihelyst havazik, mert a hótul a méhek megvakulnak. – A halastavakat, mikor befagytak, naponta lékelni kell, nehogy a halak megfulladjanak. – A vermekbe jeget kell hordani, legjobb szalma közé rakni.

Februárius
A páváknak ebben a hónapban minden ötödik napon száraz babot vessenek eledelül, hogy hamarabb tojjanak. A kemencében szárított babot reggel, éhomra adják a páváknak. – Aki azt akarja, hogy lisztje egész évben tartson, addig őröltessen, míg hideg az idő.

Martius
A csóka alá is tehetni tyúk-monyat, ha előbb kiszedik alóla a saját tojását. Egy csóka alá legjobb három tyúktojást rakni. A gólyák alá viszont lúdtojást rakhat az ember, de mihelyst kikél a kisliba, el kell venni a gólyától. – Vigyázni kell a méhekre, hogy a rajjok éhen ne vesszenek. – Rákot lehet fogni, lenyúzott békacombbal, vagy büdös hússal. – Halat kézzel is lehet fogni, ha az ember megkeni a kezét, lábát a gém felolvasztott kövérében, amihez kevés mézet kevernek, jó sűrűn.

Április
A ponty-ivadékot Szent György nap táján a halastóba kell engedni. – Sót kell vásárolni nyárra.

Május
Sütőkemencét, házat, csűrt megtapasztani. – Ettől a hónaptól kezdve jó a rák egész szeptemberig.

Június
A fogoly madarat a bokrokban kell keresnie, mert aratás előtt nem igen járnak a mezőre. – Úrnapja után kezdődik a legjobb rákászat és az angolna-fogás.

Július
Aratni, kaszálni, gyűjteni. – Aki új rozsból, vagy búzából akar kenyeret sütni, így cselekedjék: először a kemencében jó szárítsa meg, aztán őröltesse.  A tésztába tegyen tüzes követ úgy, hogy a tüzes követ a tészta betakarja. Egy éjjelen hagyja állni, majd mielőtt a dagasztáshoz kezd, vegye ki a követ a tésztából. – Ha az érett gyümölcs lehull a fáról, aszalni kell. – Ebben a hónapban szöcskével horgásznak.

Augustus
Tojást gyűjteni. Nyáron legjobban eláll korpában, télire pelyvában, sóban. – Bodza liktáriumot – lekvárt – készíteni, fahéjjal, székfűvel. – Meg lehet kezdeni a szarvasok vadászatát. – Ez időben a halak nem nőlnek hosszában, csupán hízni kezdenek és temérdekek lesznek. – A malacokat, kiket ebben, s a következő négy vagy öt hónapban malacoznak, a jó gazdák megeszik, mert télben nehéz őket tartani, hamar elpusztulnak. – Éretlen szőlőből, egresből, vadszőlőből fűszerrel, nádmézzel édesítve igen jó lekvárt lehet készíteni. – Ebben a hónapban kell vargányát és más szárítani való gombát gyűjteni. A gombát legjobb kemencében megszárítani.

September
Almát, körtét egyéb tartani való gyümölcsöt leszedni. – A madarászat e hónapban jó eredménnyel jár. A zsákmányolt madarakat télire is el lehet tenni, mégpedig úgy, ha a belét kidobják, egy éjszakán át hideg vízben áztatják, majd egyeseket ecetben megfőznek, másokat megsütnek, és utána raknak ecetbe. Minden féle fűszerszámot kell melléje tenni: borsot, gyömbért, székfüvet, fahajt, nádmézet, mézet. Az edényt, melyben a madarakat elrakják, jól le kell kötni.

October
Szőlőt szedni, préselni. – Káposztát levagdalni, sárga és fejér répát kiásni. – Halas tavakat kihalászni. – Vaddisznókra lehet már vadászni.

November
Télre lisztet őröltetni. Szelíd gesztenyét, barackot, mandulamagot ültetni.

December
Hízlalt ártányokat megölni. – A téli gyümölcsökből kiszedni a rothadtat. – A Szent János-kenyér magot ültetni.