Menüpontok

2013. augusztus 10., szombat

Krumplis cvekedli

Szerintünk hagyományos magyar étel következik most, legalábbis más népeknél még nem nagyon találtunk rá a burgonya és a tészta paprikás kombinációjára. Burgonyás tészta, grenadiermarsch, gránátos kocka néven is előfordul. Őse, ma is ismert változata a slambuc, mely tradicionális pásztorétel, s akkor a legfinomabb, ha házi csuszatésztával, no meg persze bográcsban készül.

A német és francia nyelvben is Grenadier-nek nevezik a gránátos katonákat, akik a császári-királyi hadseregek fontos alakulatai voltak. A grenadirmarsch pedig nem más, mint egy régi katonaeledel, mellyel állítólag a Kárpát-medencében találkoztak, s innen vitték aztán tovább. A gyorsan elkészülő, olcsó, mégis kiadós étel érthető módon került be a katonák mindennapi élelmezésébe.

Hozzávalók:
1 csomag kockatészta,
4 nagyobb burgonya,
2 közepes fej vöröshagyma,
1 evőkanál pirospaprika,
2 ek. libazsír, só, bors.

Az elkészítés menete:
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, a vöröshagymát apró kockákra vágjuk. Serpenyőben kevés libazsírt hevítünk, ebben pirítjuk meg a hagymát, később hozzátesszük a burgonyát is. Egy kis ideig együtt pirítjuk őket, majd amikor már szép üvegesek, meghintjük fűszerpaprikával, ízesítjük sóval, borssal. Közben a kockatésztát kifőzzük, leszűrjük, a főzőlevet félretesszük. A piruló hagymás-paprikás krumplihoz adjuk a főzőlevet, mindig csak keveset. Amikor már kellően puha, a leszűrt tésztát csak szépen beleforgatjuk.

Tipp:
Természetesen akkor az igazi, ha házi, gyúrt tésztával készül. Nyaranta nagyon jól illik mellé a kovászos uborka, de céklával is isteni! Ha bort kortyolnátok mellé, érdemes egy jófajta sillert választani, mely a hagymás-paprikás ételekhez mindig jolly-joker.

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika